septembrie 29, 2022

apicultura

Fonduri europene nerambursabile pentru apicultura: o tanara din Iasi a luat 16.000 de euro prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul unui proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o tanara din Iasi, Irina Claudia Avram, s-a instalat in fruntea fermei sale apicole, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Proiectul, finantat prin Masura 112 din PNDR, a beneficiat de un buget total de 16.000 de euro, aceasta fiind si suma nerambursabila. Proiectul a fost implementat in perioada iunie 2012 – iulie 2015, in comuna Tomesti, situata la doar 10 kilometri distanta de municipiul Iasi.

Pana sa depuna proiectul, Claudia Irina Avram a achizitionat terenul necesar, l-a amenajat, a cumparat stupi si i-a inmultit in decursul a cativa ani. In toata aceasta perioada, beneficiara a inregistrat o crestere constanta a veniturilor obtinute din exploatarea stupinei, iar la momentul depunerii proiectului detinea in satul Goruni o exploatatie apicola formata din 112 familii de albine.

Prin acest proiect, solicitantul si-a propus ca dimensiunea economica a stupinei sa ajunga la 161 de familii de albine si sa achizitioneze utilaje si unelte apicole necesare modernizarii stupinei. Claudia Irina Avram a absolvit prin proiect si un curs de calificare in domeniul apicol. De asemenea, ea s-a angajat ca pana la finalul proiectului sa participe la un curs de contabilitate, organizat in mediul rural, in cadrul PNDR.

Cu ajutorul fondurilor europene accesate, tanara din Iasi a achizitionat 49 de stupi, precum si cateva echipamente moderne: centrifuga, maturatoare de inox, ansamblu de filtrare si filtre.

Conditiile minime pentru implementarea unui astfel de proiect sunt existenta unei stupine de minimum sase unitati de dimensiune economica (UDE), existenta unei pietede desfacere pentru valorificarea mierii obtinute si efectuarea de studii de specialitate de catre personalul implicat.

Gradul de transferabilitate este ridicat, proiecte similare putand fi implementate de orice intreprinzator din domeniul apicol care respecta conditiile minime de eligibilitate enumerate mai sus.

Romania are peste 11 milioane de hectare de flora melifera, cu un potential de peste 200 de mii de tone de miere si poate asigura conditii bune pentru mai mult de 1,7 milioane de familii de albine, mai informeaza RNDR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE