apicultura

PNDR: o tanara a accesat 36.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere in apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Adriana Dogaru s-a instalat ca sef de exploatatie agricola, in iunie 2014.

Tanara antreprenoare din satul Muncei, comuna Vrancioaia, judetul Vrancea, detine in proprietate 160 de stupi, 1.500 m² de teren pe care este situata vatra stupinei, de 1.343 m², si un punct de lucru al exploatatiei, potrivit datelor publicate de Rețeaua Naționala de Dezvoltare Rurala. Cu aceste proprietati, Adriana Dogaru se incadreaza la imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului apicol si modernizarea exploatatiilor in conformitate cu cerintele europene si nationale, dar si imbunatatirea managementului exploatatiei prin reinnoirea generatiei de conducatori de exploatatii. Astfel, restructurarea vizata consta in cresterea dimensiunii economice a exploatatiei cu peste 4 UDE pana in anul al treilea.

Cresterea previzionata este de 4,18 UDE, de la 12,16 UDE in anul zero la 16,34 UDE in anul al treilea. Aceasta se va realiza marind, prin cumparare, numarul de familii de albine, respectiv stupi, de la 160 in anul zero la 215 stupi in anul al treilea.

Concomitent cu redimensionarea, solicitanta finanțarii europene nerambursabile acorda atentie imbunatatirii tehnologiilor si calitatii productiei obtinute. Aceasta achizitie va insuma 31% din valoarea sprijinului nerambursabil, respectiv 11.160 de euro.

Diferenta de 24.840 de euro, reprezentand 69% din valoarea sprijinului nerambursabil, va fi folosita pentru realizarea investitiei, cumpararea de materii prime si materiale consumabile, plata utilitatilor la punctul de lucru, plata lucrarilor mecanice si a celor prestate de terti, precum si a altor cheltuieli aferente activitatii in cadrul exploatatiei.

Beneficiile proiectului realizat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR sunt pe termen lung, deoarece stupii si familiile de albine achizitionate vor putea fi gestionate pe o perioada indelungata, mai ales ca Adriana Dogaru provine dintr-o familie de apicultori.

Pentru succesul proiectului, tanara fermiera are in vedere si infiintarea unui punct de desfacere a produselor apicole in Focsani, dar si asocierea cu alti apicultori din zona, alaturi de care sa realizeze un lant scurt de vanzare si distributie a produselor apicole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE