PNDR: cum a reusit o tanara din Iasi sa ia fonduri europene nerambursabile pentru apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Claudia Irina Avram a reusit sa obtina fonduri europene nerambursabile pentru apicultura prin PNDR pentru a dezvolta stupina proprie.

Comuna Tomesti este situata la doar 10 kilometri distanta de municipiul Iasi. Suprafata administrativa a comunei este de 6.216 ha, mai bine de jumatate fiind ocupata de terenuri agricole, potrivit RNDR. Pe langa ocupatiile  traditionale – viticultura si pomicultura, datorita apropierii de municipiul resedinta de judet, principala activitate a locuitorilor comunei Tomesti este industria prelucratoare, un sector dezvoltat in ultimii ani.

Pana sa depuna proiectul, Claudia Irina Avram a achizitionat terenul necesar, l-a amenajat, a cumparat stupi si i-a inmultit in decursul a cativa ani. In toata aceasta perioada, beneficiara a inregistrat o crestere constanta a veniturilor obtinute din exploatarea stupinei, iar la momentul depunerii proiectului deţinea in satul Goruni o exploataţie apicola formata din 112 familii de albine.

In plus, tanara provine dintr-o veche familie de apicultori si are o experienta de aproape opt ani in domeniu.

Prin acest proiect, solicitantul si-a propus ca dimensiunea economica a stupinei sa ajunga la 161 de familii de albine şi sa achiziţioneze utilaje şi unelte apicole necesare modernizarii stupinei. Claudia Irina Avram a absolvit prin proiect si un curs de calificare in domeniul apicol. De asemenea, ea s-a angajat ca pana la finalul proiectului sa participe la un curs de contabilitate, organizat in mediul rural, in cadrul PNDR.

Banii obtinuti prin depunerea proiectului au fost intrebuintati pentru cumpararea a 49 de stupi, precum si a unor echipamente moderne: centrifuga, maturatoare de inox, ansamblu de filtrare si filtre. Prin tehnologia de ultima ora achizitionata se va imbunatati calitatea produselor obtinute si se va usura munca beneficiarului. Seriozitatea i-a permis sa-si formeze si o clientela constanta, un factor important de succes pentru o afacere de acest gen.

Conditiile minime pentru implementarea unui astfel de proiect sunt existenta unei stupine de minimum sase unitati de dimensiune  economica (UDE), existenta unei piete de desfacere pentru valorificarea mierii  obtinute si efectuarea de studii de specialitate de catre personalul implicat. Toate conditiile erau indeplinite la momentul depunerii cererii de finantare.

Gradul de transferabilitate este ridicat, proiecte similare putand fi implementate de orice intreprinzator din domeniul apicol care respecta conditiile minime de eligibilitate enumerate mai sus. Proiectul este un foarte  un stimulent pentru tinerii cu initiativa din zona, care se pot dezvolta pe cont propriu, oferind produse de calitate, romanesti, pietei locale si regionale.

Prin noul PNDR, cei care vor sa dezvolte afaceri in apicultura pot accesa submasuri ca 6.1 – „Sprijin pentru tineri fermieri” sau 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”. Deocamdata, nu se mai pot depune proiecte, insa, potrivit secretarului de stat in MADR, Sorin Radu, o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare se va deschide cel mai tarziu in luna martie a anului 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE