PNDR: Aprobat cu cel mai mare punctaj, Grupul pentru Actiune Locala Codrii Hertei a contractat fonduri europene de peste 1 milion de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Grupul pentru Actiune Locala Codrii Hertei este unul dintre cele mai importante G.A.L-uri de la nivel national, acesta reusind sa contracteze nu mai putin de 46 de proiecte de finantare cu fonduri europene nerambursabile, prin PNDR 2007-2013. Mai mult decat atat, in 2011, proiectul Asociatiei Grupul pentru Dezvoltare Locala G.A.L. Codrii Hertei a fost declarat eligibil si finantat cu cel mai mare punctaj la nivel national, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Din cadrul Grupului de Actiune Locala Codrii Hertei fac parte 15 localitati: orasul Siret (judetul Suceava) si 14 comune apartinand judetului Botosani – Candesti, Concesti, Cordareni, Cristinesti, Dersca, George-Enescu, Hiliseu-Horia, Hudesti, Ibanesti, Lozna, Mihaileni, Pomarla, Sendriceni, Suharau.

Prin intermediul GAL Codrii Hertei au fost contractate pana in prezent 46 de proiecte de servicii si investitii: sase proiecte prin Masura 111, 12 proiecte prin Masura 112, sapte proiecte prin Masura 121, 11 proiecte prin Masura 312 si 10 proiecte prin Masura 322, din cadrul PNDR 2007-2013.

GAL-ul Codrii Hertei este constituit din 48 de membri: 15 reprezentanti ai administratiilor publice locale, 26 de reprezentanti ai mediului economic, sapte reprezentanti ai societatii civile.

Cateva dintre prioritatile GAL Codrii Hertei sunt: dezvoltarea zonei prin valorificarea potentialului agricol de care teritoriul Codrii Hertei dispune; cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere ale zonei, precum si valorificarea potentialului natural si cultural si dezvoltarea turismului in zona.

Mai mult decat atat, prin intermediul GAL Codrii Herteii, 18 tineri s-au instalat ca sefi de exploatatie datorita sprijinului financiar acordat prin Masura 112 (Instalarea tinerilor fermieri). Valoarea sprijinului nerambursabil contractat in cadrul masurii este de 640.000 euro, reprezentand 28,71 % din totalul alocat in cadrul Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL).

De asemenea, prin Masura 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole) au fost sprijinite sapte exploatatii, prin proiecte care au vizat in principal achizitia de utilaje si echipamente
agricole, dar si infiintarea unei livezi de nuci. Valoarea sprijinului nerambursabil contractat in cadrul masurii este de 399.818 euro, reprezentand 17,94 % din totalul alocat in cadrul SDL.

O alta masura prin care au fost atrase fonduri europene a fost si 312 (Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi) prin intermediul careia au fost infiintate 11 microintreprinderi, beneficiarii proiectelor achizitionand utilaje si echipamente agricole pentru prestarea de servicii specifice fermelor vegetale si mixte. Valoarea sprijinului nerambursabil contractat in cadrul Masurii 312 este de 427.170 euro, reprezentand 19,16 % din totalul alocat in cadrul SDL.

Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE