UE da Romaniei aproape 8,5 milioane de euro pentru despagubirea celor afectati de inundatiile din primavara si vara lui 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania, Bulgaria si Italia vor primi 66,5 milioane de euro in total, ca ajutor din partea UE, pentru a repara pagubele provocate de inundatiile grave din 2014, dupa ce Parlamentul a aprobat marti propunerea Comisiei Europene în acest sens.

Suma provine din Fondul European de Solidaritate.

Romania va primi, pentru a compensa pierderile inundatiilor din perioada aprilie-mai 2014, suma de 4.198.175 de euro, iar pentru cele din perioada iulie-august 2014 inca 4.297.775 de euro. In total, vorbim de aproape 8,5 milioane de euro pentru despagubirea celor afectati de inundatiile din primavara si vara anului trecut.

Sumele eliberate din cadrul Fondului European de Solidaritate vor ajuta autoritatile natţionale sa repare pagubele provocate infrastructurilor publice si private, gospodariilor, întreprinderilor, mediului inconjurator sau patrimoniului cultural de  inundatiile din primavara si vara anului 2014 din Romania. Acelasi tip de ajutor vor primi si Bulgaria si Italia pentru pagubele inundatiilor din vara si, respectiv, toamna anului 2014.

Consiliul a aprobat deja ajutorul, din care cea mai mare parte (56 milioane euro) va merge în Italia, Bulgaria primind aproximativ 2 milioane. Ajutorul a fost votat cu 667 de voturi pentru, 31 impotriva si 11 abtineri.

Fondul European de Solidaritate a fost creat în noiembrie 2002 pentru a ajuta statele membre UE în cazul unor dezastre naturale. El este utilizat pentru a acoperi masurile esentiale de urgenta si reparatie în statele membre lovite de calamitati. Aceasta este prima decizie de mobilizare a acestui fond în 2015. Pentru acest an, Fondul poate cheltui 895 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE