La inceputul anilor ’90, Sándor Kálmán din satul Meresti, judetul Harghita, incepea, cu pasi timizi, o mica ferma de familie, cu doar doua vaci si cinci oi. Acum, tot ce produce mai gustos, in centrul sau de prelucrare a lactatelor, ajunge pe masa turistilor din pensiunea sa agroturistica.

Dupa ce a reusit sa primeasca inapoi suprafetele de teren ale familiei, confiscate in perioada comunista, Sándor Kálmán a reabilitat cu fonduri europene o casa veche de mai bine de 200 de ani. Aici, turistii de prin toate colturile tarii ii pasesc pragul, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala. Deoarece zona este prielnica cresterii animalelor, familia lui Sándor Kálmán s-a axat pe acest segment. Animalele sunt crescute in sistem extensiv, de la sfarsitul lui aprilie pana la sfarsitul lui octombrie fiind pe pasune, pentru ca pe timp de iarna sa fie aduse in grajd, dar cu stabulatie libera. Hranirea animalelor se face pe baza de fan, deoarece la ferma de la Meresti se produc doar branzeturi maturate.

Primul proiect cu finantare din fonduri europene nerambursabile a fost accesat de fiul lui Sándor Kálmán, prin intermediul masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, mai ales deoarece acesta detine o specializare in turism. Astfel, agricultura isi gaseste punct de desfacere in turism, aceasta fiind si ideea de la care au pornit cand au accesat fondurile europene pentru infiintarea pensiunii agroturistice.

Primul proiect a avut o finantare nerambursabila in valoare de 16.000 de euro. Suma a fost cheltuita pe achizitionarea de utilaje agricole: o remorca de imprastiat gunoi de grajd si o cositoare rotativa. O alta finantare a fost primita prin Programul Fermierul, banii fiind folositi pentru achizitionarea unui tractor cu incarcator frontal in valoare de 31.000 de euro si cumpararea din Austria a 17 juninci gestante cu genetica de valoare, baza de productie a fermei.

Valoarea totala a proiectului pentru realizarea pensiunii a fost de 110.000 de euro, din care finantarea europeana nerambursabila a fost de 70.000 de euro.

Produsele lactate realizate de familia Sándor Kálmán sunt realizate imediat dupa muls, laptele nefiind omogenizat. Din acest motiv, de multe ori, in gustul produsului apar acele arome care provin de la plantele pascute de animale pe pasune, acesta putand sa difere de la o zi la alta, in functie de pasunea pe care au stat vitele. Mai mult decat atat, in produsele realizate in centrul de lactate se adauga diferite mirodenii.

De asemenea, unul dintre principiile dupa care este condusa aceasta afacere este cel al respectului reciproc intre fermier si consumatorul final. Astfel, toti vizitatorii pensiunii din satul harghitean Meresti au ocazia sa vada cum sunt hranite animalele si cum se prelucreaza laptele.

Share on Facebook