PNDR 2014-2020: Fermierii pot accesa de astazi fonduri europene nerambursabile prin Submasura 4.2a – Investitii in procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din aceasta saptamana, Ministerul Agriculturii deschide Submasura 4.2a – Investitii in procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol, din cadrul PNDR 2014-2020, prin intermediul careia fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile in valoare de 8.629.953 euro, pentru sesiunea din acest an, potrivit AFIR.

Scopul acestor finantari este de a sprijini investitiile corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor de prelucrare si comercializare a fructelor si a produselor din fructe.

Principalele obiective ale acestei submasuri de finantare se refera la: infiintarea, extinderea si/sau modernizarea unitatilor ce proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile in unitatea proprie si cresterea valorii adagate a produselor din sectorul pomicol, precum si actiuni de marketing.

Beneficiarii care pot accesa sprijin nerambursabil pentru Submasura 4.2a – Investitii in procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol sunt intreprinderile micro, mici, mijlocii si mari, precum si grupurile de producatori si cooperativele (societati cooperative agricole si de aprovizionare si cooperative agricole), cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.

In ceea ce priveste criteriile de selectie pentru proiectele depuse in cadrul submasura 4.2a – „Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, se va acorda un punctaj mai mare daca investitia este realizata de un grup de producatori sau de o cooperativa, de asemenea daca investitia acopera un lant alimentar format din colectare, depozitare, procesare, comercializare. Totodata, alte criterii de selectie vor urmari daca investitia este destinata exclusiv produselor ecologice sau daca investitia este destinata produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel european.

Sprijinul nerambusabil porneste de la 600.000 de euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar, in cazul intreprinderilor micro si mici, si pot ajunge pana la 1.500.000 de euro pentru proiectele care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare), in cazul intreprinderilor mari.

Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile pentru submasura 4.2a – „Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”:

  • Intreprinderi micro si mici – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 900.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);
  • Intreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.100.000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare).
  • Intreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar; 1.500.000 euro pentru proiectele care acopera tot lantul alimentar (colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare);

Alte trei masuri de finantare au fost lansate pe data de 25 martie 2015, si anume Submasura 4.1 – investitii in exploatatii agricole, Submasura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si Submasura 19.1 – sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala.

Termenul limita de depunere a proiectelor, pentru sesiunea din acest an, este 30 octombrie 2015, ora 16:00. Anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse în cadrul acestei sesiuni se va face dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre Directorul General al Autoritatii de Management pentru PNDR. AFIR va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarilor cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediile AFIR.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE