Fermierii care aleg sa se constituie in grupuri de producatori sau in cooperative vor avea prioritate la accesarea fondurilor europene nerambursabile, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, precum si un stimulent financiar cu 20% mai mare, a declarat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Ne propunem pentru urmatorul exercitiu financiar sa crestem productia, sa o integram si sa realizam acele lanturi scurte de productie. Exportam foarte mult, din ce in ce mai mult, dar materie prima, nu produse procesate. Tocmai de aceea, cei care vor merge pe aceasta linie, de integrare a productie, pe langa productie de exemplu fac si o unitate de procesare sau un depozit de colectare sau un program de marketing in vederea comercializarii produselor, vor avea intaietate la primirea de fonduri europene. Cei care creeaza grupuri de producatori sau cooperative nu vor avea doar punctaj, ci si un stimulent financiar cu 20% mai mare”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR 2020.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile pot beneficia de finantare nerambursabila de pana la 90% din suma solicitata.

„M-am intalnit cu un fermier care spunea ca are o unitate de productie si se gandeste sa intre si pe zona de procesare, pentru ca a obtinut fonduri pentru productie. Pentru zona de productie a obtinut 50% nerambursabil, 50% contributie proprie. Deja pentru zona de procesare, daca isi creeaza acea cooperativa sau grup de producatori va avea 70% nerambursabil, 30% contributie proprie. Si in functie de zona in care se afla, de alte criterii, poate avea pana la 90% nerambursabil”, a mai spus Daniel Constantin.

Prin intermediul Masurii 9 – „Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori”, din PNDR 2014-2020, se va acorda sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori in scopul asigurarii legaturii cu piata, imbunatatirii si adaptarii productiei atat la cerintele pietei (incluzand aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ si continuu al aprovizionarii, si de siguranta alimentara), cat si la preferintele consumatorilor.

Share on Facebook