Fonduri europene pentru cooperative agricole: sprijin nerambursabil de până la 90% din valoarea proiectului, prin PNDR

Facebook
Twitter

Prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului.

„Avem două obiective prioritare și anume să consolidăm producția astfel încât să nu avem probleme pe piața internă cu consumul, să fim nevoiți să importăm cât mai puțin, iar pe de altă parte, să consolidăm un rol pe care România deja îl are la nivel mondial, să fim un exportator de produse agroalimentare. Al doilea obiectiv prioritar este să nu mai exportăm materie primă de bază, ci produse procesate și atunci trebuie să venim cu acel lanț scurt de producție  și trebuie să stimulăm crearea de cooperative. De aceea, în noul Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020, dacă pe fosta Măsură 121 Investiți în ferme și chiar pe fosta Măsură 123, ceea ce înseamnă zona de procesare, se va pleca de la un procent de finanțare de 50-50%, dacă se va aplica (pentru fonduri europene nerambursabile pentru agricultură, n.r.), cu siguranță poate crește procentul finanțării europene cu încă 20%. Pot ajunge, în funcție de alte condiții, zonă defavorizată, și la 90% ”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la emisiunea Viața Satului.

Șeful de la Agricultură a precizat că legislația în ceea ce privește grupurile de producători și cooperativele agricole este destul de simplă, dar că este perfectibilă, iar, dacă vor exista solicitări de la producători, vor fi aduse modificările necesare, astfel încât să se simplifice accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin PNDR 2014-2020.

Prin Măsura 9 Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători se va acorda sprijin pentru înfiinţarea grupurilor de producători în scopul asigurării legăturii cu piaţa, îmbunătățirii şi adaptării producției atât la cerințele pieței (incluzând aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ și continuu al aprovizionării, și de siguranță alimentară), cât și la preferințele consumatorilor.

Sprijinul acordat prin Măsura 9 Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători va contribui la crearea lanțurilor alimentare scurte şi este necesar din perspectiva deschiderii oportunităților de piață pentru fermieri prin promovarea și vânzarea în comun a produselor, aproape de sursa de producție. De asemenea, asocierea fermierilor din sectorul pomicol va conduce la creșterea competitivității sectorului și va facilita obținerea produselor cu valoare adăugată mare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE