Turtoi, MADR: Asociatiile sunt obligate sa devina, din 2016, cooperative, daca vor sa primeasca de la APIA subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a afirmat recent, in cadrul unei intalniri cu fermierii din Moldova, ca asociatiile sunt obligate sa se constituie, de anul viitor in cooperative, daca vor sa primeasca in continuare subventiile APIA pentru pasuni. De asemenea, oficialul MADR a subliniat ca noile cooperative vor fi obligate prin lege sa isi pastreze membrii din asociatiile initiale.

„Exista doua tipuri de cooperative, A si B. Tipul A include atât persoane fizice, cât si juridice, B, doar persoane juridice. Asociatiile sunt obligate, din 2016, sa se transforme in cooperative. Fireste, daca mai vor sa incaseze subventiile. In ordonanta de urgenta pe care o avem in lucru pentru cooperative am mai prevazut un lucru. Contractele de concesiune pe pasuni incheiate de asociatiile fermierilor cu consiliile locale ramân in vigoare pentru viitoarea cooperativa infiintata daca aceasta va avea aceiasi membri ca asociatia initiala. Dar va intra in vigoare un lucru total nou, si anume ca fermierii membri vor comercializa productia in comun. Vor cumpara in comun inputurile de care au nevoie in ferme. Lucrul acesta se va vedea ulterior printr-o crestere a randamentului in fermele mici si mari”, a anuntat, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Oficialul MADR a mai precizat ca in prezent agricultorii romani, care nu sunt convinsi de conceptul de „cooperativa”. au posibilitatea sa se asocieze in grupuri de producatori. Acestia vor putea prin acest mod sa isi vanda productia impreuna, sa achizitioneze impreuna inputurile, precum si sa beneficieze de facilitati fiscale.

Printre facilitatile fiscale oferite fermierilor care aleg sa se asocieze se numara scutirea impozitului pe norma de venit pentru toata partea de productie comercializata prin cooperativa, precum si scutirea de la plata impozitului pe bunuri. Mai mult decat atat, cooperativa este scutita cu 20% din plata impozitului pe profit, a mai precizat George Turtoi.

Totodata, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE