AFIR

PNDR 2014-2020: Fermierii pot accesa de astazi 15.000 de euro, fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea fermelor mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii deschide astazi submasura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din cadrul PNDR 2014-2020, prin intermediul careia fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile in valoare de 72 de milioane de euro, din care aproape 22 de milioane de euro sunt destinate exclusiv zonei montane.

Submasura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este o continuare a finantarii fermelor de semi-subzistenta, insa cu o etapa in plus. Mai explicit, limita inferioara a fermei mici este calculata ca limita superioara a fermei de semi-subzistenta din vechiul PNDR.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

„Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard). De exemplu, in aceasta marja se poate incadra o ferma cu 3-4 hectare de cultura mare la porumb, 4 hectare cultura grau, o zona de zootehnie nu foarte dezvoltata, la nivel de 15-20 de capate de porci, vaci cu lapte”, a declarat Mihai Herciu, directorul general al DGDR AM PNDR din cadrul MADR, intr-o emisiune de televiziune.

Sprijinul nerambursabil pentru submasura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este de maxim 15.000 de euro pentru o exploatatie agricola, acesta acordandu-se in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

Prin intermediul submasurii 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici se urmareste imbunatatirea managementului exploatației agricole, precum si orientarea spre piață a exploatațiilor agricole de mici dimensiuni, conform site-ului AFIR.

Depunerea cererilor de finantare pentru submasura  6.3 se va face conform precizarilor din Ghidul Solicitantului, in intervalul orar 09:00–16:00 si on-line pe www.afir.info. Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului aferent acestei masuri. Procedura de evaluare si selectie va fi afisata pe site-urile www.afir.info, www.madr.ro si va fi disponibila la sediile AFIR.

Termenul limita de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferenta sM6.3 este 30 octombrie 2015, ora 16:00. Anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse in cadrul acestei sesiuni se va face dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre directorul general al Autoritatii de Management pentru PNDR. AFIR va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarilor cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediile AFIR.

Alte trei masuri de finantare au fost lansate pe data de 25 martie 2015, si anume Submasura 4.1 – investitii in exploatatii agricole, Submasura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si Submasura 19.1 – sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE