Daniel Constantin: Importam mult pentru ca nu suntem suficient de organizati. Pregatim facilitati fiscale pentru cei care aleg sa se constituie in cooperative

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania este nevoita sa importe multe produse agroalimentare deoarece producatorii autohtoni nu sunt suficient de organizati. In acest sens, fermierii care aleg sa se constituie in cooperative vor beneficia de stimulente fiscale, a mai spus seful MADR.

„Vedem deseori la televizor ca importam legume din alte tari. Sa stiti ca problema nu este ca nu producem suficient. Importam mult pentru ca nu suntem suficient de organizati. O sa venim cu imbunatatiri legislative in perioada imediat urmatoare pentru a-i stimula pe oameni sa nu mai produca si sa vanda pe marginea drumului ci sa se organizeze in cooperative in cadrul carora sa comercializeze in comun productia respectiva. Prin acest mod fermierii vor avea reduceri ale costurilor de productie, precum si un pret de comercializare mai mare al produselor”, a declarat Daniel Constantin in cadrul unei intalniri cu fermierii din comuna Ostrov, judetul Constanta.

Seful MADR a prezentat si cateva facilitati fiscale de care vor beneficia cei care aleg sa se constituie in cooperative.

„In urmatorele saptamani se va aproba actul normativ care prevede beneficii punctuale pentru cei care se asociaza. De exemplu, persoanele fizice care intra intr-o cooperativa nu vor mai plati ca pana acum impozit pe norma de venit. In al doilea rand, cooperativa va fi scutita, cinci ani de zile, de 20% din impozitul pe profit. Totodata, in cadrul legislatiei vrem sa explicam mai bine fermierilor ca intr-o cooperativa nu trebuie sa isi cedeze proprietatea. Multi se tem de acest lucru. Intr-o cooperativa dumneavoastra, fermirii, ramaneti proprietari pe animale si teren. Insa cu o conditie: cel putin un anumit procent din productie, de exemplu 50%, sa comercializati in comun”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE