fonduri europene nerambursabile

Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 300.000 de euro pentru constructia unor silozuri de cereale

Facebook
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile disponibile prin PNDR, o companie din localitatea Sagu, judetul Arad, a reusit sa isi modernizeze exploatatia prin construirea unor silozuri de depozitare pentru cereale, implementand astfel un proiect in valoare totala de peste 300.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC FLORA ARNO SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 303.133 de euro in perioada 2012-2013, valoarea finantarii nerambursabile de 150.000 de euro.

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, administratorul companiei aradene, Alin Oala, a reusit sa construiasca 2 silozuri si sa cumpere un uscator pentru cereale. In prezent, compania din Arad lucreaza peste 1.100 de hectare, 900 ha fiind in proprietate, si are o cifra de afaceri de circa 1,3 milioane de euro.

„Inainte de acest proiect am mai avut unul in valoare de 900.000 de euro, pentru achizitionarea de utilaje noi: 26 de utliaje, o combina, 4 tractoare, proiect desfasurat in 2008-2009. A urmat apoi acesta cu silozurile. Pot spune ca in urma investitiilor facute prin intermediul fondurilor europene firma a evoluat inspre bine si in sus. Acum mai construim doua silozuri din fonduri proprii. Sunt gata fundatiile si pana in septembrie vom ridica urmatoarele doua celule de silozuri”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, administratorul companiei aradene, Alin Oala.

Intrebat cum a decurs procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile, Alin Oala spune ca acesta a mers in general de la sine, insa au existat si mici incurcaturi.

„De exemplu, nu au permis construirea a trei silozuri in aceeasi suma de bani. Ele intre timp se ieftinisera in Germania si am vrut sa facem 3 in loc de 2, cu aceeasi suma de bani. Sau doua sa le marim. Nici asa. A fost o chestiune pe care nu am inteles-o. Exista multa birocratie, multe hartii pe care trebuie sa le faci”, mai spune Alin Oala.

Administratorul companiei aradene este de parere ca fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile ar trebui sa aiba o suprafata mai mare si sa dispuna de economii.

„Din punctul meu de vedere trebuie insa sa ai o suprafata mai mare ca sa merite. Cu 100-200 de hectare, nu prea functioneaza o asemenea investitie. Oamenii care au suprafete mici consider ca nu vor dispune de fonduri necesare ca sa demareze asemenea proiecte”, a mai declarat Alin Oala.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE