PNDR: Fonduri europene nerambursabile de 40.000 de euro pentru instalarea unei tinere ca fermier

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o tanara din localitatea Jirlau, judetul Braila, a reusit sa isi infiinteze propria ferma agricola, implementand astfel un proiect in valoare totala de 40.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2007-2013”. Astfel, beneficiarul, Dunose Aurelia, a implementat acest proiect in valoare totala, nerambursabila, de 40.000 de euro in perioada 2013-2014.

Zona in care activeaza beneficiara acestui proiect se afla intr-un bazin legumicol cu traditie in judetul Braila, dar care, pe fondul imbatranirii populatiei, este insuficient valorificat. Avand in vedere cresterea consumului de legume si fructe, mai ales in privinta celor autohtone si naturale, localnica din Jirlau s-a hotarat sa-si dezvolte o ferma de legume pe un teren agricol disponibil, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Cu ajutorul unui consultant din Braila, proiectul a fost depus in sesiunea din mai 2012, iar dupa un an, in mai 2013, beneficiara a semnat contractul de finantare si a primit prima transa de 24 000 de euro, respectiv 60% din valoarea totala a proiectului.

La momentul depunerii cererii de finantare, tanara fermiera Aurelia Dunose detinea in proprietate 5,57 hectare de teren, din care 5,44 hectare cultivate cu legume (ardei gras, capia, gogosar) si porumb si 0,13 hectare cu vita-de-vie.

Intreaga suma din bugetul proiectului a fost utilizata pentru achizitionarea unui tractor, ceea ce a dus la eficientizarea activitatilor intreprinse in cadrul exploatatiei. Beneficiarii vizati in urma implementari proiectului sunt intermediarii de legume. In plina campanie de recoltare sau pentru activitatea de plantat rasaduri sunt folositi zilieri de pe raza comunei Jirlau, asigurarea necesarului de forta de munca nefiind o problema.

Obiectivul general al proiectului a vizat imbunatatirea si cresterea competitivitatii exploatatiei agricole, iar obiectivul specific a fost atins prin marirea veniturilor fermei. Obiectivul operational a fost indeplinit prin cresterea numarului de tineri agricultori care incep o activitate agricola ca sefi de exploatatie.

In urma investitiei s-a putut remarca o crestere a dimensiunii economice a exploatatiei cu cel putin 4 UDE, prin arendarea a 2,50 hectare de teren, iar cresterea cantitatii si calitatii produselor agricole obtinute dupa implementare a asigurat venitul necesar pentru sustenabilitatea afacerii pe termen lung.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE