Certificarea ecologică a pajiștilor poate duce România în primele locuri din UE după suprafața agricolă certificată în sistem ecologic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România poate ajunge în primele locuri din Uniunea Europeană la suprafața agricolă certificată în sistem ecologic, în condițiile în care în PNDR 2014-2020 s-a luat în calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pășuni și fânețe certificate ecologic.

“Pentru prima dată, Guvernul României, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitărilor asociațiilor sectorului bio și a luat în calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajiștilor certificate ecologic (pășuni și fânețe). Prin introducerea acestui nou pachet ‘Sprijin pentru Pajiștile certificate ecologic’ — pachetul 6, sperăm că în cel mult doi ani ani numărul fermierilor va crește exponențial. Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare și costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiștilor, atunci fermierii, crescători de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece în prezent laptele bio este din ce în ce mai căutat și achiziționat cu un preț de până la 50% mai mare față de prețul laptelui convențional”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Asociației Bio România, Marian Cioceanu.

Potrivit estimărilor Asociației Bio România, această măsură va duce la o trecere masivă a micilor fermieri care au în proprietate bovine, ovine și/sau caprine, la certificarea pajiștilor în sistemul de agricultură ecologică. În prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori în agricultura ecologică, peste 95% sunt crescători de animale și peste 90% au în exploatare 2-5 vaci de lapte și au în proprietate în medie circa 5 hectare de pajiști, respectiv fâneață sau pășune.

“Asociația Bio România așteaptă cu speranțe foarte mari finalizarea negocierilor cu UE pentru PNDR și aprobarea în premieră a sprijinului financiar pentru pajiștile certificate ecologic. Credem că va fi un moment istoric de cotitură în dezvoltarea agriculturii ecologice în România”, a adăugat președintele asociației.

România ar putea ajunge în primele țări din UE după suprafața agricolă certificată, dacă numai o cincime din suprafața pajiștilor României vor fi certificate în sistem ecologic.

“În prezent Spania este pe primul loc în UE, cu 1,8 milioane hectare, iar Italia pe locul 2 cu 1,4 milioane hectare. Dacă la suprafața actuală certificată ecologic s-ar adăuga doar un milion de hectare de pajiști din cele 5 milioane cât are România, am ajunge pe locul 3 în UE”, a mai spus Marian Cioceanu.

Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creștere de 23% pe an. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistrați 26.736 de operatori implicați în producția, procesarea și comercializarea produselor ecologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE