Prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-27 februarie 2015

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…12°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, mai ridicată cu 1…7°C comparativ cu normalul perioadei. Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…4°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 4…15°, în toate regiunile agricole.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploaie, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

De asemenea, spre sfârşitul intervalului, local vor fi posibile reluări lente ale proceselor vegetative la cerealierele de toamnă, în special în zonele de câmpie.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe întreg teritoriul agricol al ţării.

La speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii în majoritatea regiunilor agricole, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări
  • cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE