Prognoza agrometeorologică pentru perioada 20-25 februarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…6°C în prima parte a intervalului, limite apropiate de mediile multianuale şi -1…9°C în restul zilelor, mai ridicată cu 1…5°C comparativ cu normalul perioadei.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -8…4°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0…13°C, în toate regiunile agricole.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale ţării. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe întreg teritoriul agricol al țării.

La speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfășura în general în bune condiții, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate:

  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu și fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantațiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare;
  • Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole cu îngheț superficial la sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE