Prognoza agrometeorologică pentru perioada 17-23 ianuarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În intervalul 17-23 ianuarie 2015, temperaturile vor fi mai mari decât în mod normal, iar precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, dar și mixte.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7..11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C în cea mai mare parte a țării.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1…15° C pe întreg teritoriul agricol al țării.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14…7° C fiind condiții de producere a poleiului.

Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a teritoriului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nord-estul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceaţă, izolat asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistență (Tmin ≤-10…-15°C) ale plantelor, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrățire (10-100%), în majoritatea teritoriului agricol al ţării.

Cultura de rapiţă se va situa în faza de dezvoltare a aparatului foliar.

Pomii fructiferi și viţa de vie din toate plantaţiile se vor afla în repaus vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi vița de vie;
  • Lucrări de intreţinere in plantatiile pomi-viticole;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE