Rezultatele Programului SRL-D: 17.000 de noi întreprinzători debutanţi activi la nivel naţional

Facebook
Twitter

La 1 ianuarie 2015, 17.000 de firme de tip SR L-D erau active la nivel naţional, înregistrând o creştere de 6.000 de companii raportat la anul anterior.

„Creşterea numărului de antreprenori debutanţi este un semn clar că tot mai mulţi români fără experienţă în domeniu aleg să se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, să contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi să creeze noi locuri de muncă. Astfel, instrumentele pe care trebuie să le creăm în continuare ar trebui să se bazeze pe acelaşi parteneriat public-privat din urma căruia a rezultat şi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D). Pornind de la această iniţiativă de succes pe care am propus-o în urmă cu 4 ani, voi continua să propun Guvernului instrumente care să susţină integrarea tinerilor şi consolidarea mediului de afaceri”, a declarat Florin Jianu.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D) a fost lansat în urmă cu 4 ani prin intermediul OUG 6/ 2011, fiind dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, fără experienţă antreprenorială.

Programul SRL-D a fost modificat în iulie 2014 astfel încât orice român, indiferent de vârstă, care nu a mai avut o afacere şi doreste să îşi deschidă propria microîntreprindere să o poată face în mod gratuit.

Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului.

Cea de-a doua componentă a programului prevede sprijinul financiar:

  • acordarea de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri;
  • garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE