Prognoza agrometeorologică. Vin ploile și cresc temperaturile în perioada10 – 16 Ianuarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În această perioadă va predomina  un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între -5…9°C, valori mai ridicate cu 1…9°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse între 0…14°C, la nivelul întregii ţări. Temperaturile minime ale aerului se vor încadra între -10…5°C, în aproape toată ţara.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, în toate regiunile agricole. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în centrul şi vestul ţării.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile semănate în afara epocii
optime. Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.

La rapiţa semănată în epoca optimă pe unele suprafeţe din Muntenia, Dobrogea şi Moldova se va semnala faza de dezvoltare a aparatului foliar.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandările specialiștilor pentru perioada 10 – 16 Ianuarie 2015:

– Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
– Aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi;
– Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE