Secretarul general al MADR, Virgil Găman, și fostul secretar de stat Peter Tamas Nagy, reținuți de DNA. Ce legătură au Bălțata românească și Antena 1 cu scandalul de la MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.01.2015, a inculpaților Virgil Laurențiu Găman, secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fostului secretar de stat Peter Tamas Nagy, precum și a oamenilor de afaceri Claudiu Vasilescu și Zoltan Haller.

Virgil Laurențiu Găman, secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, este acuzat de luare de mită, (două infracțiuni), instigare la uz de fals,(două infracțiuni), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,(două infracțiuni), și instigare la spălare de bani, (două infracțiuni).

Fostul secretar de stat Peter Tamas Nagy este urmărit penal, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani.

Claudiu Vasilescu și Zoltan Haller, administratori ai unor societăți comerciale, sunt urmăriți penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează faptul că în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații Găman Virgil-Laurențiu, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Nagy Peter Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.

Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef și o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurențiu.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 9 ianuarie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Până acum, DNA a dispus urmărirea penală în cazul europarlamentarului Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Partidului Conservator și finul ministrului Agriculturi, Daniel Constantin. Laurențiu Rebega nu poate fi reținut, deoarece se bucură de imunitate datorită mandatului de europarlamentar.

Bălțata românească, din China, la DNA

Zoltan Haller este reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” din Braşov, fiind unul dintre principalele personaje în spectacolul exporturilor de bovine vii în China. Din ferma lui Zoltan Haller ar fi trebuit să plece la  export 150 de capete de Bălțată Românească.

La INDAGRA 2014, Zoltan Haller a fost prezent cu un stand de prezentare a Bălțatelor românești.

Claudiu Vasilescu, care se află, de asemenea, sub urmărire penală, cu propunere de arestare preventivă de 30 de zile în dosarul mitei de la MADR, este un cunoscut jurnalist din Ploiești, director al stației locale a televiziunii Antena 1.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE