150 de crescători de Bălțată Românească își pregătesc vitele pentru export în China, la un preț de circa 1.000 de euro

Facebook
Twitter

Aproximativ 150 de crescători de Bălțată Românească își pregătesc animalele pentru export în China, unde ar trebui să ajungă primele efective din cele 6.000 de capete contractate pentru anul în curs.

Despre data efectuării primului export și  prețul de vânzare pe piața chineză am stat de vorbă cu Zoltan Haller, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” din Braşov.

Stiriagricole.ro: Care este procedura de export?

Zoltan Haller: Procedura este simplă. În primă fază, animalele rămân în ferme două săptămâni, apoi merg în fermele de carantină, unde stau sub observație 30 de zile, să ne asigurăm că sunt din punct de vedere clinic sănătoase. Apoi se face transportul. Ajunse în China, vor sta din nou în ferme de carantină 45 de zile. Noi sincronizăm tot ce înseamnă export și pregătim documentele, dar este foarte important ca în China să avem acele ferme de carantină libere, pregătite, să avem unde le duce.

Stiriagricole.ro: Au fost organizate aceste ferme de carantină la nivel național?

Zoltan Haller: Există, avem animale pregătite în așteptare. Există contracte semnate pentru 6.000 de capete cu livrare în 2014. Din aceste 6.000 de capete, va pleca o parte, fie cu avionul, fie pe mare.

Stiriagricole.ro: Suntem deja în luna noiembrie. Când va fi livrat primul lot?

Zoltan Haller: Pregătim această relație pentru termen lung, 6-7 ani. De aceea vrem ca toate detalii și tot ce înseamnă lucruri neclare să fie perfect, pentru că o asemenea șansă apare o singură dată și vrm să o exploatăm. În condițiile în care nu se va realiza exportul pentru întregul efectiv contractat, se va reporta pentru 2015. Avem aceste contracte semnate pentru 6.000 de capete, dar avem documente semnate cu un client pentru 240.000 de capete, iar cu un alt client pentru 60.000 de capete, în următorii 7 ani, deci nu înseamnă că relația se va încheia în 2014. Ne interesează să construim un business solid și trebuie pregătit ca atare.

Stiriagricole.ro: Spuneați de acele ferme de carantină din China. Nu sunt încă pregătite pentru livrările din România?

Zoltan Haller: Republica Populară Chineză importă continuu animale vii, din alte trei state. România este a patra țară și singura din Europa cu care există un protocol semnat în acest sens. Mai sunt de completat chestiuni ce țin de organizare, astfel încât totul să fie în regulă din punct de vedere sanitar, al transportului. Nu există niciun fel de probleme pe parte contractual, de preț. Aici lucrurile sunt foarte clare, ci suntem în curs de soluționare a problemelor pe parte de logistic.

Stiriagricole.ro: Care este prețul cu care va fi exportată în China o junincă din rasa Bălțată Românească?

Zoltan Haller: Piața chineză cere animale pentru prăsilă cu vârste cuprinse în 7 și 15 luni. Pentru această categorie, prețurile sunt undeva între 700-1.000 de euro plus TVA pe cap de animal, preț pe care îl primesc fermieri și pe care noi îl considerăm bun, constituind un venit suplimentar la vânzarea de lapte.

Stiriagricole.ro: Câți producători români vor livra Bălțate Românești în China?

Zoltan Haler: Primii fermieri care se califică pentru exportul de animale vii în China sunt cei care sunt în controlul național al producției de lapte și care sunt înscriși în Registrul Genealogic, deoarece animalele trebuie să aibă un certificat de origine, care se eliberează numai dacă vacile de la provin vițelele sunt controlul național al producției de lapte. Acest fapt este încă o motivație în plus pentru oameni ca să își schimbe animalele fără origine în animale cu origine.

Stiriagricole.ro: Dar nu toți cei care sunt în această categorie se pregătesc de export…

Zoltan Haller: Suntem mai mulți. Și noi, ca fermă, avem 150 de capete pe care le pregătim de export în China. Vorbim de fermieri din zona Transilvaniei, unde se regăsește cu preponderență rasa Bălțată Românească. Unii au două capete, alții 10, alții 20. În registru sunt circa 4.000 de fermieri, din care aproximativ 150 își pregătesc animalele pentru export în China. O parte din aceste animale vor fi adunate și în ferma noastră, care este autorizată să funcționeze ca fermă de carantină. Avem discuții cu trei ferme de carantină localizate în Transilvania, astfel încât costurile să fie minime și să optimizăm procesul.

Stiriagricole.ro: Deja au fost livrate primele doze de material seminal de Bălțată Românească în China. Se va continua exportul și pe acest segment?

Zoltan Haller: Partenerii chinezi cunosc foarte bine rasa Bălțată Românească, care este prezentă în China ca Montbelliarde, ca Bălțată germană. Montbelliarde avem și în România, o să exportăm și Montbelliarde, dar rasa autohtonă Bălțată Românească este o rasă mixtă lapte-carne și performanțele deosebite i-a determinat pe partenerii chinezi să o aleagă.

Stiriagricole.ro: Considerați că oportunitatea creată de exporturi îi va face pe fermierii români să investească în animale de rasă, mai ales că există și o schemă de ajutor pentru achiziția de berbecuți și juninci de rasă?

Zoltan Haller: Șansa fermierilor este de a se concentra pe animale de rasă, aceasta înseamnă genetic, pe care trebuie să o completeze cu tehnologie, dacă vor performanță și succes.

Stiriagricole.ro: Vă mulțumim.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE