Fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor au fost accesate mai bine decat fondurile structurale si de coeziune

Facebook
Twitter

Absorbția fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor a ajuns la 83,63%, statistică mult superioară atragerii fondurilor structurale și de coeziune, care a ajuns la 51,81%, relevă bilanțurile oficiale ale Ministerului Agriculturii și Ministerului Fondurilor Europene.

Romania dispune, pentru perioada de programare 2007-2013, de la Comisia Europeană, de suma de 34,5 miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultura, dezvoltarea satelor și fonduri structurale și de coeziune, bani din care se mai poate accesa pana la finalul anului 2015.

După 8 ani, Romania a ajuns la o absorbție de 67,7%, adică 22,75 de miliarde de euro, potrivit bilanțurilor Ministerului Agriculturii si Ministerului Fondurilor Europene.

Situația reprezintă valoarea totală a cererilor de rambursare trimise de România la Comisia Europeană, ca urmare a cheltuielilor efectuate în proiectele europene, în perioada 2007-31 decembrie 2014. Din acești bani, cea mai mare parte a fost deja rambursată României de către Bruxelles, iar o mică parte se află în curs de rambursare.

Statistic, fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor, gestionate de Ministerul Agriculturii, au avut o rata de absorbție superioară celei înregistrate la fondurile structurale și de coeziune, gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.

Absorbția fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor de către Ministerul Agriculturii a a fost gestionată direct, prin autoritățile de management și agențiile aflate în subordinea MADR, de la bun început. În plus, Ministerul Agriculturii a avut Și experiența accesării fondurilor de preaderare SAPARD sau PHARE.

De partea cealaltă, Ministerul Fondurilor Europene, înființat în septembrie 2011, sub forma Ministerului Afacerilor Europene, la aproape 4 ani de la aderarea României la UE, a avut doar rol de coordonator, pentru cea mai mare parte a fondurilor structurale și de coeziune, autoritățile de management importante fiind în subordinea altor ministere: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor etc.

Absorbția fondurilor europene la agricultură și dezvoltarea satelor

Potrivit bilanțului oficial al Ministerului Agriculturii, în perioada 2007-31 decembrie 2014, Romania a ajuns la o absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală de 83,63%, adică 12,85 miliarde de euro, bani primiți sau în curs de primire, de către autorități. Totodată, aproape 0,6 miliarde de euro au fost plătiți deja României ca avansuri la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor asigurate de către Comisia Europeană.

În anul 2014, absorbția fondurilor europene gestionate de Ministerul Agriculturii a fost de 3,29 miliarde de euro, adică 21,35% din suma totală alocată pentru perioada 2007-2013.

Statistica absorbției fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, pentru perioada 2007-31 decembrie 2014

  • Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR): 82,5%, adică 6,7 miliarde de euro;
  • Plăți directe la hectar: 94%, adică aproximativ 6,6 miliarde de euro. Aceste fonduri europene se acordă fermierilor automat, în funcție de suprafața cultivată;
  • Programul Operațional pentru Pescuit: 46,12%, adică 106 milioane de euro. 

Absorbția fondurilor europene pentru cele trei programe destinate agriculturii și dezvoltării rurale

Situația absorbției fondurilor structurale și de coeziune

Pentru perioada 2007-2013, România a avut alocata circa 19,2 miliarde de euro, reprezentând fonduri structurale și de coeziune, bani din care poate accesa până la sfârșitul anului 2015.

Potrivit cifrelor Ministerului Fondurilor Europene, în perioada 2007-30 decembrie 2014, România a cerut Comisiei Europene rambursarea sumei de aproximativ 10 miliarde de euro, ca urmare a cheltuielilor făcute pe proiecte europene. Astfel, România a ajuns la o rată de absorbție de 51,81% din fondurile structurale și de coeziune.

Până la acest moment, România a primit aproximativ 8,62 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată efectivă de absorbție de 44,9% din totalul fondurilor structurale și de coeziune pe care la are alocate. În anul 2014, Romania a încasat de la Bruxelles fonduri structurale și de coeziune de 3,5 miliarde de euro. Ca rata efectivă de absorbție, țara noastră a avansat cu 18,4 puncte procentuale, în acest an.

Totodată, România a mai primit de la Comisia Europeana, la începutul perioadei de programare, și avansuri de circa 2,11 miliarde de euro.

În concluzie, în perioada 2007-30 decembrie 2014, România a primit de la Bruxelles 10,73 miliarde de euro, însă, trebuie ținut cont de faptul că, la finalul anului 2015, din avansurile de 2,11 miliarde de euro, Comisia Europeana va retrage fondurile alocate și neaccesate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE