Răcire treptată a vremii în toată ţara. Prognoza agrometeorologică pentru perioada 14 – 20 Februarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii ţări, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 14 – 20 februarie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7…7°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C şi -12…5°C în ultimele zile, mai scăzută cu 1…6°C în raport cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -3…11°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -20…2°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 20 Februarie 2015

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 14 – 20 Februarie 2015

Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenţă (-7…-10…15°C) ale plantelor, precum şi în absenţa stratului protector de zăpadă, vor fi posibile îngălbeniri şi brunificări ale aparatului foliar.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezisteţă la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandările specialiștilor pentru perioada 14 – 20 Februarie 2015:

 

  •  Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
  •  Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  •  Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
  •  Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE