Provocările liderilor PNL la întâlnirea cu fermierii: Comasarea terenurilor agricole, integrarea producției agricole și cadastrul agricol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a criticat, sâmbătă, în cadrul întâlnirii cu liderii asociațiilor profesionale şi ai fermierilor, faptul că producătorul român se află în situaţie de inferioritate faţă de concurentul său din ţările vecine din cauza TVA-ului foarte mare.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu a spus că eroarea strategică din programele anterioare de guvernare a fost concentrarea lor pe mijloace – cota unică de 16%, macrostabilizarea, investiţii în infrastructură – şi nu au ţinut cont de faptul că toate măsurile economice sunt doar pârghii pentru a ajunge la un obiectiv fundamental, anume o nouă calitate a vieţii.

Cătălin Predoiu a menţionat că, în agricultură, aproximativ jumătate din ceea ce se produce sunt exporturi de materii neprocesate, în valoare de 2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă lipsă de competitivitate.

El a mai spus că ramura agriculturii angajează aproximativ 28% din forţa de muncă, în zona rurală locuind circa 46% din populaţia României şi a adăugat că 71% din persoanele cu venituri scăzute locuiesc în mediul rural subliniind că „aici se află una dintre cauzele incapacităţii de a transforma agricultura într-un motor economic”.

„Trebuie să avem un program radical de valorificare a atuurilor noastre în agricultură: un sol fertil, tradiţie şi un capital uman care a demonstrat că România poate fi o putere agricolă.  Nu poţi să faci profit, nu poţi să ai competitivitate în agricultură dacă deabia 50% din titlurile de proprietate sunt înscrise în cadastru. Cum stimulezi circulaţia terenurilor, comasarea terenurilor?”, a arătat liberalul, adăugând că aceasta este una dintre cauzele care explică absenţa investiţiilor în agricultură.

Totodată, prim-vicepreşedintele PNLDIN, Cătălin Predoiu s-a pronunţat, în acest sens, pentru stimularea comasării terenurilor agricole şi integrarea pe orizontală a serviciilor şi a diverselor tipuri de producţie agricolă.

Trebuie să învăţăm Administraţia fiscală să nu mai omoare afacerile, să nu mai blocheze firmele inutil să se ducă să omoare evaziunea fiscală acolo unde ea se află. Să investigheze mai bine ce se întâmplă cu legumele şi fructele care intră în România, cum intră, şi omoară producătorul român. Ce se întâmplă cu pieţele, care de multe ori sunt luate în administrare de mafie, şi agricultorul român, producătorul, nu mai ajunge pe piaţă decât trecând prin diverse filiere”, a spus Predoiu.

Acesta a afirmat că acolo sunt zonele de investigat pentru administraţia fiscală, nu blocarea unor firme pentru întârziere la plată fiindcă, la rândul lor, nu-şi primesc plăţile de la furnizori, de la beneficiari sau, uneori, chiar de la stat.

Pentru că fermierii prezenţi în sală au spus, în timpul dezbaterilor, că o mare nemulţumire a lor este că România nu are un ministru al agriculturii fermier, Cătălin Predoiu a afirmat că „vrem cât mai mulţi miniştri fermieri, aşa că vă aşteptăm în partid”.

„Suntem aici pentru că, împreună cu dvs., cu fermierii, vom face din agricultură, nu o Cenuşăreasă a economiei naţionale, aşa cum este astăzi, ci, dacă se poate, Regina Balului”, a continuat el.

Co-peşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, la rândul ei, că provocarea pe care PNL o are este aceea de a-şi asuma cadastrul agricol.

Problema structurală a agriculturii româneşti este aceea a valorii adăugate scăzute din acest sector, că nu reuşim să avem un sector de prelucrare puternic pentru produsele agricole şi rămânem cu producţia şi exportul de materii prime”, a precizat Gorghiu, adăugând că va fi un susţinător foarte puternic şi vocal pentru investiţii din fonduri europene, din fonduri ale bugetului de stat, fonduri primate pentru a putea creşte capacitatea României de procesare a produselor agricole primare.

Trebuie să fie constituită o clasă de mijloc puternică în agricultura românească, clasă care în acest moment este una slabă. Avem, pe de o parte, ferme mari, foarte mari, cu câteva mii de hectare, şi pe partea cealaltă, din nefericire, se află gospodării de subzistenţă, cu unul-două hectare, dar nu avem o clasă de mijloc puternică. (…) Viitoarea guvernare liberală va asuma şi va susţine libera asociere în agricultură, în mediul de afaceri din agricultură, investiţiile în start-up-urile din agricultură”, a declarat co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE