Când va începe intabularea terenurilor agricole în Romania. Cum va influența cadastrul agricol plățile în agricultură, începând cu 2020

Facebook
Twitter

Intabularea terenurilor agricole reprezintă un obiectiv prioritar în condițiile în care, începând cu 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

Proiectul de Hotărâre de Guvern al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) este pe circuit, instituția având în responsabilitate terenurile din extravilan.

Banii pentru realizarea cadastrului agricol provin din fonduri europene și contribuții naționale

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că este vorba despre 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 de milioane de euro de la ANCPI.

Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim și noi pentru îmbunătățirea proiectului. Este extrem de necesar acest lucru pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultura europeană se vor schimba.

Va intra un nou sistem de plată și din 2020 nu vom mai putea plăti dacă nu avem totul intabulat. Noi am inclus acest sistem în legislația noastră cu privire la plățile directe din 2018, ca să obișnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu

Intabularea terenurilor agricole începe în 2015

Realizarea cadastrului agricol va începe anul acesta. Acum banii sunt în buget, proiectul de HG este pe traseu, eu îl aștept curând la minister ca să putem contribui, și anul acesta să începem. Sigur, nu se va finaliza în 2015, dar cel târziu în 2018.

Dacă nu avem finalizată cadastrarea până în 2020, plățile nu se mai fac pe unitatea de suprafață și este logic pentru că, nefăcându-se pe unitatea de suprafață sau pe cap de animal, ci pe exploatație, nu o să mai poți să dovedești exploatația ta, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE