Noul secretar de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Ioan Uțiu, a desfășurat o întrevedere informală, joi, cu reprezentanții Federației Micilor Crescători de Animale, Deținatori și Utilizatori de Pajiști (FMFCADUP).
Ioan Uțiu este originar din Câmpeni și este vicepreședinte al PLR Alba, formațiune unde a ajuns din zona Partidului Național al Mediului, fost militar de carieră, militant ecologist convins, care se alătură echipei din MADR, cu atribuții principale în ceea ce privește legătura instituției cu Parlamentul, respectiv Comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat.
Federației Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – este o federație a asociațiilor profesionale și patronale ale crescătorilor de bovine, a micilor fermieri, în principal din zona de munte și colinară a României, ale căror interese nu sunt întrutotul reprezentate de federațiile mari în care se regăsesc mari crescători de bovine din zona de șes și cu care uneori nu au aceleași interese convergente sau chiar problemele micilor fermieri sunt complet diferite de cele ale marilor ferme.
Chiar dacă nu a fost instalat oficial, secretarul de stat Ioan Uțiu a dorit să cunoască nemijlocit, de la conducerea FMFCADUP, situația agriculturii din zona montană și problematicile lor în ceea ce privește reglementările profesionale și mai ales perspectivele de ajutoare și subvenții creionate de către noua Politică Agricolă Comună, PAC – 2014-2020.
Secretarul de stat Ioan Uțiu nu este străin de situația agricultorilor din Munții Apuseni, de unde provine și unde a activat o perioadă îndelungată.
Reprezentanții Federației Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP a expus secretarului de stat Ioan Uțiu, la fel cum a făcut-o și până acum factorilor decizionali din Ministerul Agriculturii, principalele probleme ale momentului pentru micii fermieri, crescători de animale.
Astfel s-a reliefat situația creată prin anularea subvențiilor pentru vaci de lapte și carne din zona montană defavorizată, prin lărgirea ariei de aplicabilitate la scara întregii țări și introducerea totodată a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o producție de 4 000 litri de lapte/ lactație / vacă, care nu poate fi îndeplinită de nici o vacă din nici o zonă montană din Europa din cauza diferențelor evidente de productivitate a terenului din zona montană față de câmpie.
Astfel se ia din alocările anterioare destinate micilor fermieri și se fac cadou marilor crescători de vaci de lapte fără a se propune o alta măsură de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană.
Totodată, Federația Micilor Fermieri propune introducerea în PNDR 2014-2020 unei măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană prin acoperirea handicapului natural de productivitate al zonei montane și care să se acorde micilor fermieri cu până la 10 capete de bovine sau echivalentul în alte animale. Acest tip de sprijin se regăsește în majoritatea statelor Uniunii Europe care au regiune montană, în Franța de exemplu fiind măsura 211.
Noul secretar de stat Ioan Uțiu și președintele FMFCADUP, Aurel Stan, au apreciat pozitiv întâlnirea și și-au propus să o repete cât mai curând pentru a putea rezolva cât mai multe din problemele micilor fermieri.