Dosarul mitei de la MADR: Virgil Găman și Peter Tamas Nagy, trimiși în judecată

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În dosarul mitei de la MADR, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului secretar de stat Peter Tamas Nagy și a fostului secretar general Virgil Găman, alături de alte persoane.

Fostul secretar de stat Peter Tamas Nagy și fostul secretar general Virgil Găman au rămas în arest preventiv. Virgil Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, este acuzat de luare de mită, instigare la spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Peter Tamas Nagy, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare de mită, participație improprie la spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de cei doi, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Zoltan Haller, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, a lui Claudiu Vasilescu, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Și aceștia doi sunt în stare de arest preventiv.

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Iulian Aldea, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Daniel Crăciunoiu, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au arătat că în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații Găman Virgil-Laurențiu, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Nagy Peter Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro.

Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.

Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații Haller Zoltan-Jozsef, Vasilescu Claudiu și Crăciunoiu Daniel Bogdan, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurențiu.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații Găman Virgil-Laurențiu și Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Nagy Pater Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (A.N.A.R.Z.), a pretins de la reprezentanții firmei organizatoare, la data de 17.10.2014 și ulterior a primit, la data de 28.10.2014, suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenției menționată mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpatul Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE