Avertisment dur din partea MADR pentru administratorii de piețe, intermediari și comercianți

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a dat startul ieri startul unei campanii de verificare a modului în care se aplică legile în piețe,  subliniind că acțiunile vor fi derulate pe tot parcursul anului 2015, având atât rol de prevenție, cât și de inspecție și control.

Ieri, la inițiativa MADR, echipe mixte de inspectori din cadrul MADR, cu aportul consistent al Inspectoratului General al Poliției (IGPR) și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au desfășurat o acțiune de control într-o piață agroalimentară din București. Acțiunea a vizat respectarea modului de aplicare a Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol dar și pregătirea producătorilor în acest sens.

În același timp, a fost urmărită depistarea și sancționarea fenomenelor ilicite ce se manifestă pe filiera comercializării legumelor și fructelor, a conformității cu standardele de comercializare, a provenienței acestora precum și în scopul sancționării unor nereguli constatate.

De asemenea, inspectorii au avut în vedere urmărirea trasabilității, a depistării neconformităților de compoziție, a falsurilor și a substituirilor, a utilizării materiilor prime pentru producerea produselor tradiționale din lapte și produse lactate. A fost urmărită și modalitatea în care Administrația Piețelor a delimitat spațiul aferent producătorilor, așa cum prevede Legea 145/2014.

În cadrul controlului au fost verificați un număr de 45 agenți economici, fiind aplicate sancțiuni constând în amenzi contravenționale în cuantum de 11.600 lei, întocmirea a trei dosare penale pentru suspiciunea de evaziune fiscală, suspendarea activității de comercializare a unei societăți și confiscarea de produse de origine animală care nu au întrunit condițiile de identificare în conformitate cu prevederile legale.

Acțiunea din data de 29 ianuarie 2015 a avut în vedere și încurajarea producătorilor de a comercializa produse proaspete, în acest sens fiind inițiate discuții cu aceștia, în vederea prezentării și clarificării aspectelor referitoare la comercializare din Legea 145/2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE