Prognoza agrometeorologică pentru perioada 1-6 februarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 1-6 februarie 2015va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…9°C în majoritatea regiunilor agricole, mai ridicată cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8…4°C în aproape toată ţara, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde se va produce îngheţ la sol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…14°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în aproape toată ţara, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, în regiunile agricole din sudul, vestul şi estul ţării, procesele de vegetaţie la cerealierele de toamnă vor evolua lent, iar în restul zonelor de cultură se va menţine starea de repaus vegetativ.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (4-12 frunze).

Speciile pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările de sezon (fertilizări faziale, tăieri de rodire şi tratamente fitosanitare la speciile pomi-viticole) vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:

  • Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zapadă şi cu îngheţ superficial la sol;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • Realizarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE