Vin ninsorile! Vezi prognoza agrometeorologică pentru perioada 05 – 11 Februarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În primele zile ale intervalului se va menține un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 05 – 11 februarie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3…9°C în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C şi -6…4°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9…5°C, pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2…12°C în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai ridicate (10…12°C) înregistrându-se în sud-estul ţării.

Se prognozează precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului, la nivelul întregii ţări. De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 05 – 11 februarie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici agrometeorologice. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole. Pe ansamblu, culturile de câmp se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic, în aproape toată ţara. Totodată, în primele zile ale perioadei, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura mai lent, în special în zonele vestice, centrale şi sudice. În funcție de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia, precum și înfrățire (20-100%). Sub aspect fenologic, rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze).

În majoritatea plantațiilor, speciile pomicole și viticole își vor menține starea de reapus biologic. Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale, tăieri de rodire și tratamente fitosanitare la speciile pomicole și viticole) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandările specialiștilor:

  •  Continuarea efectuării arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE