Prognoza agrometeorologica 18 – 24 februarie 2016: conditii optime pentru desfasurarea lucrarilor agricole de sezon

Facebook
Twitter

Intervalul 18 – 24 februarie se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 0…12°C, valori mai ridicate cu 1…10°C comparativ cu mediile climatologice, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…16°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -3…8°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale in cea mai mare parte a tarii, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), izolat in zonele nordice, vestice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vântului. In zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 februarie 2016

Rezerva de umiditate in cultura grâului de toamna accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. Izolat, in vestul Moldovei se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 februarie 2016

In general, regimul termic din aer si sol mai ridicat decât in mod obisnuit va determina o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, in majoritatea regiunilor agricole. In zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei se va continua repausul biologic.

La culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima se vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia si infratire (40-100%), iar la cele infiintate dupa 20 octombrie 2015, rasarirea si aparitia frunzei a treia (15-100%).

In Dobrogea, Muntenia si Moldova, cultura de rapita semanata in epoca optima se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, plantele având in medie 6-15 frunze adevarate. In general, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.

In sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii, rapita infiintata in epoca optima isi va continua faza de infrunzire (6-15 frunze), uniformitatea si vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu buna si medie.

Speciile pomi-viticole isi vor continua repausul biologic in toate plantatiile. Local, pe terenurile cu expozitie sudica, indeosebi din jumatatea de sud a tarii, va fi posibila inregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, in special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.

Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon (araturi, fertilizari faziale, taieri in vii si livezi, etc.), in majoritatea regiunilor agricole.

Recomandari de specialitate in perioada 18 – 24 februarie 2016:

  • Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi (aplicarea de ingrasaminte organice, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire si regenerare);
  • Efectuarea araturilor pe suprafetele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrari de calitate;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE