Prognoza agrometeorologică pentru perioada 30 Decembrie 2014 – 05 Ianuarie 2015

Facebook
Twitter

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 30 Decembrie 2014 – 05 Ianuarie 2015 prevede o vreme mai rece decât în mod obişnuit în toate zonele agricole ale ţării, chiar deosebit de rece la începutul intervalului.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -16…-1°C, mai scăzută cu 1…9°C comparativ cu normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -20…-2°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, posibil mai scăzută până la -25°C în zonele depresionare, îndeosebi în primele zile. Temperatura maximă a aerului se va situa între -12…0°C, la scara întregii ţări.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a regiunilor, iar vântul va prezenta intensificări temporare, îndeosebi pe suprafeţele agricole din sudul, estul şi sud-estul ţării. Izolat, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate zonele agricole ale ţării. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică (-10…-15…-20°C) de rezistenţă a plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături). În general, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă va fi diferenţiată în teritoriu, de la bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, până la medie şi slabă în cele întârziate fenologic.

De asemenea, în plantaţiile pomi-viticole, depunerea de zăpadă asociată cu chiciura va produce ruperea ramurilor tinere la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%).

Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă pe suprafeţe restrânse din Muntenia, Dobrogea şi Moldova va parcurge dezvoltarea aparatului foliar.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Temperaturile minime din aer deosebit de scăzute şi chiciura persistentă pe ramuri şi coarde pot determina pierderi în viabilitatea mugurilor de rod, îndeosebi în plantaţiile unde au existat condiţii de sensibilizare a acestora (călire insuficientă) şi la soiurile cu rezistenţă mai redusă faţă de condiţiile de iernare.

Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE