Prognoza agrometeorologică pentru perioada 28 Martie – 03 Aprilie 2015. Temperatura solului favorizează pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară

Facebook
Twitter

În perioada 28 martie – 03 aprilie 2015 va predomina un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor agricole. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a teritoriului.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3…14°C în toate zonele de cultură, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6…19°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 1…10°C, în cea mai mare parte a ţării.

De asemenea, în primele zile ale intervalului 28 Martie – 03 Aprilie 2015, cantităţile de apă pot depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp, în special în sudul, centrul şi estul ţării.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori situate între 5…15°C, favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară în epoca optimă.

Caracteristici agrometeorologice în perioada 28 Martie – 03 Aprilie 2015

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Local în vestul teritoriului agricol se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole în perioada 28 Martie – 03 Aprilie 2015

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), precum şi local începutul alungirii tulpinii (10-20%).

Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (7-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.

Pomii fructiferi îşi vor continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase se va înregistra înmugurirea.

La viţa de vie din cea mai mare parte a podgoriilor se va semnala faza de „plâns”. În zonele depresionare din nordul şi centrul se va menţine starea de repaus biologic. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice (arături, pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tăieri şi tratamente în vii şi livezi, fertilizări şi erbicidări) se vor efectua în bune condiţii.

Recomandări de specialitate pentru perioada 28 Martie – 03 Aprilie 2015:

  •  Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
  • Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE