Prognoza agrometeorologică pentru perioada 17 – 23 februarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -11…2°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…5°C şi -5…5°C în ultimele zile, limite apropiate de mediile multianuale, potrivit buletinului agrometeorologic realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7…10°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -18…0°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din centrul ţării.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă și ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul menţinerii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (Tmin<-7…-10…-15°C), pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (1-5 cm), plantele vor fi expuse frigului şi gerului, aparatul foliar fiind afectat prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, atât în culturile semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrăţire (15-100%).

La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistență la condiţiile de iernare.

Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE