Vremea se încălzeşte în toată ţara. Vezi prognoza agrometeorologică pentru perioada 21 – 27 martie 2015

Facebook
Twitter

Lucrările agricole de sezon, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăieri şi tratamente în vii şi livezi, fertilizări şi erbicidări, se vor desfăşura în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, la scara întregii țări. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…10°C în primele zile, apropiată de mediile multianuale și 2…14°C în restul perioadei, valori mai ridicate cu 1…5°C în raport cu normele climatologice, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…18°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7…8°C în toate zonele de cultură, fiind condiţii de producere a îngheţului superficial la sol, îndeosebi în depresiuni. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 21 – 27 martie 2015

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În nordul Moldovei, vestul Maramureşului şi al Banatului, sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 21 – 27 martie 2015

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile de toamnă, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, la începutul perioadei procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla predominant în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%).

Rapiţa va parcurge predominant înfrunzirea (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor cultivate, starea de vegetație a plantelor fiind în general bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv.

În aproape toate plantaţiile, la speciile pomicole se va menţine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cais, cireş, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod şi local, înmugurirea. La vița de vie se va continua repausul biologic, în toate podgoriile.

Recomandările specialiștilor  pentru perioada 21 – 27 martie 2015

  1. Efectuarea controlului semănăturilor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) pentru verificarea vigurozităţii plantelor;
  2.  Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
  3.  Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole;
  4.  Continuarea arăturilor și pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, ovăz, mazăre, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE