Marian Cioceanu, Asociația BIO România: Introducerea TVA Verde în agricultură ar duce la ieftinirea produselor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Implementarea TVA Verde, principiu gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum și serviciilor, nu numai alimentelor, ar duce la ieftinirea produselor a declarat, sâmbătă, președintele Asociației Bio-România, Marian Cioceanu, la Festivalul BIO, organizat la Muzeul Național al Satului din Capitală.

“Dacă se va implementa acel TVA Verde pe care ni-l dorim se va legifera și termenul “Natural”, care înseamnă că materia primă este din agricultura convențională, dar la procesare nu mai punem nimic chimic sau punem ce se pune și în produsul ecologic. În aceste condiții, produsul ar fi mai ieftin, ar fi legiferat și ar fi mai natural. Acum toți scriu “Natural” pe produse, dar ți le dau pline cu chimicale. Cuvântul ‘Natural’ nu are o legislație în spate, nici în România și nici în Europa. Găsim pe piață suc de mere “Natural 100%” și când citim ingredientele are doar 2% pulpă de mere. Restul sunt chimicale și totul este legal și nu poți să le faci nimic”, a declarat, sâmbătă, președintele Asociației Bio-România, Marian Cioceanu, la Festivalul BIO, organizat la Muzeul Național al Satului din Capitală.

Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România a precizat că SUA are legiferat acest termen și în aceste condiții un suc proaspăt de portocale trebuie să fie obținut numai din portocale sută la sută, culese în urmă cu cel mult 48 de ore.

“Noi am propus TVA de 9% la produsele naturale, de 3% la cele bio și TVA 0% la alimentele de bază bio, iar pentru aceste alimente care au la procesare sute de E-uri susținem ca TVA să rămână 24%. Trebuie să fundamentăm foarte bine o legislație pentru produsele naturale, astfel încât să se poate face mai ușor trecerea către ecologic și să avem produse mai sănătoase pe piață”, a mai spus președintele Bio-România.

Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, are principiul următor pe TVA: produsele de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plătește. Astfel, unele alimente vor putea avea TVA 50%, iar unele automobile TVA 0%.

Studiul finanțat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ținând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viață a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare. Un exemplu ar fi banala pungă de plastic, care ar putea avea TVA 300%, iar o sacoșă de bumbac bio 0% TVA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE