Incepand din 1991, reglementarile UE in privinta agriculturii ecologice protejeaza identitatea și valoarea adaugata a etichetelor „organic”, „biologic” „eco” și „bio”.

Agricultura ecologica este definita in legislatia UE și, la nivel international, intr-un capitol din Codex Alimentarius.  Așadar, consumatorii pot avea incredere in calitatea produselor ecologice, ceea ce faciliteaza comertul atat in interiorul pietei unice, cat și cu tarile necomunitare. Pentru a incuraja comertul cu produse ecologice, Comisia Europeana cauta sa ajunga la o recunoaștere reciproca a standardelor ecologice intre UE și tarile necomunitare și sa incurajeze promovarea produselor ecologice din Codex Alimentarius.

„Agricultura ecologica”, termen protejat și atribuit de UE Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, este similar cu termenii ,,agricultura organica” sau ,,agricultura biologica”, utilizati in alte state membre.

Proaspat, autentic, sanatos

Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai sanatoasa, mai pe masura metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole și alimentare proaspete și autentice, prin procese menite sa respecte natura și sistemele acesteia.

In etapa de productie la ferma, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora), a fertilizantilor și pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor și a antibioticelor, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. In etapa de procesare a alimentelor, se restrictioneaza

folosirea aditivilor, a substantelor complementare și a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la creșterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata și la sporirea interesului pentru spatiul rural.

Legislatia comunitara și drumul spre o ferma ecologica

Obiectivele, principiile și normele aplicabile productiei ecologice sunt cuprinse in legislatia comunitara și nationala din acest domeniu. Aceste norme, alaturi de definirea metodei de productie in sectorul de productie vegetala, animaliera și de acvacultura reglementeaza și urmatoarele aspecte legate de sistemul de agricultura ecologica: procesarea, etichetarea, comertul, importul, inspectia și certificarea.

Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica, stabilite in Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica și etichetarea produselor ecologice și in Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 sunt foarte precise și au in vedere asigurarea increderii depline a consumatorilor in produsele ecologice, ca produse obtinute și certificate in conformitate cu reguli stricte de productie, procesare, inspectie și certificare.

Pentru obtinerea și comercializarea produselor ecologice cu etichetele și siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict și foarte bine delimitat. Astfel, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs ecologic”, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie de minimum doi ani. Pe durata intregului proces de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara și nationala. Ei trebuie sa-și supuna activitatea unor vizite de control, realizate de organisme de inspectie și certificare, in scopul verificarii conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.

Cine controleaza și certifica produsele ecologice?

In Romania, controlul și certificarea produselor ecologice sunt asigurate in prezent de organisme de inspectie și certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate și competenta stabilite in Ordinul nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie și certificare, de aprobare a organismelor de inspectie și certificare și de supraveghere a activitatii organismelor de control. Aprobarea de catre M.A.D.R a organismelor de inspectie și certificare este precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora, in conformitate cu norma europeana EN ISO 45011/1998, emisa de un organism abilitat in acest scop.

In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie și certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic și iși vor putea eticheta produsele cu mentiunea ,,ecologic”. Pe eticheta aplicata unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referire la productia ecologica, siglele, numele și codul organismului de inspectie și certificare care a efectuat inspectia și a eliberat certificatul de produs ecologic.

Consumatorii care cumpara produse cu sigla nationala și logoul comunitar pot fi siguri ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica, iar produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului și numele sau codul organismului de inspectie și certificare.

Agricultura ecologica – un domeniu ce merita promovat

Agricultura ecologica este in Romania un domeniu dinamic, care a cunoscut in ultimii ani o evolutie ascendenta, atat in sectorul vegetal, cat și in sectorul de productie animaliera. In prezenti, vorbim despre mai mult de 15.000 de operatori inregistrati in sistem, potrivit datelor MADR.

Una dintre conditiile esentiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezinta promovarea conceptului de agricultura ecologica in vederea conștientizarii consumatorilor cu privire la avantajele consumului de produse ecologice, astfel incat aceștia sa ofere un pret mai mare pentru produse sanatoase a caror calitate este garantata de un sistem de inspectie și certificare.

Ca parte a campaniei de promovare a agriculturii ecologice in Uniunea Europeana, la initiativa Directoratului General pentru Agricultura și Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, a fost creat site-ul www.ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro, ce are ca principal obiectiv informarea publicului larg cu privire la sistemul de agricultura ecologica, dar și initierea campaniilor promotionale in diferite state membre. De asemenea, in vederea promovarii produselor ecologice, Comisia Europeana acorda sprijin de pana la 50% programelor de informare și promovare propuse de organizatiile profesionale și interprofesionale din sector, care participa cu minimum 20% din costul real al actiunilor, cofinantarea fiind asigurata de la bugetul de stat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind actiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piata interna și in tarile terte și ale Regulamentului (CE) nr. 501/2008 al Comisiei de stabilire a normelor  de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008.

Fermierii care doresc in mod voluntar sa adopte practici si metode specifice agriculturii ecologice au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul „Submasurii 11.1 – Plati pentru practici si metode de conversie catre agricultura ecologica”, din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

In ceea ce priveste perioada de angajament pentru conversia la metodele de agricultura ecologica, aceasta este de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) sau maximum 3 ani (pentru culturi perene). Dupa incheierea perioadei de angajament, beneficiarii submasurii trebuie sa mentina certificarea suprafetelor care au facut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultura ecologica pentru o perioada de cel putin 5 ani de la momentul semnarii angajamentului respectiv.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin PNDR vor fi alocate circa 200 de milioane de euro pentru sustinerea sectorului ecologic.

Share on Facebook