Chiar daca Romania produce anual circa 20.000 de tone de ciupercii, producatorii autohtoni din acest sector sunt nevoiti sa se descurce pe cont propriu. In prezent, pentru cultivarea ciupercilor nu se acorda niciun sprijin financiar. Cauza a fost explicata recent de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Pentru cultura de ciuperci avem o mare problema deoarece nu s-a acordat niciun fel de plata in conditiile in care legislatia europeana prevede faptul ca se acorda subventie pentru culturile agricole care ajung cu radacinile in sol. Din pacate, ciupercile nu cresc in sol si din aceasta cauza nu au putu beneficia de subventii europene. Am avut pe acest subiect discutii la Bruxelles, insa fara un rezultat pentru ca nu exista o astfel de reglementare. Cu toate acestea, daca va uitati la nivel european, sunt producatori care reusesc sa scoata pe piata produse fara subventii, prin urmare trebuie sa ne asumam acest lucru. Fiecare fermier care are in vedere sa scoata pe piata un produs trebuie sa aiba in vedere care sunt formele de sprijin. Atunci poate dedice daca isi poate dezvolta o asemenea afacere singur sau doar ajutat de subventii”, a declara Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

In Romania exista la ora actuala peste 100 de producatori de ciuperci, 95% din productia interna fiind vanduta in tara. Anual, in Romania se produc peste 20.000 de tone de ciuperci.

Share on Facebook