Pentru Marin Dumbrava, un fermier de 59 de ani din judetul Giurgiu, se poate spune ca nu mai exista niciun secret al agriculturii ecologice. De mai bine de sase ani, acesta cultiva peste 50 de tipuri de plante pe o suprafata de doar 1,2 hectare. Pasionat de tot ce inseamna o exploatatie ecologica, acesta a introdus, in premiera in Romania, culturi bio de mangold, kale, iarba grasa, papadie, andive si chiar coriandru.

„Intr-o cultura ecologica fiecare leguma isi are importanta ei. Eu cred foarte mult in acest principiu. Pot spune ca sunt un stres total pentru un organism de inspectie si certificare. Pe o suprafata de un hectar cultiv peste 50 de tipuri de plante. Aproape toata gama de legume. Este foarte greu. Fiecare leguma are sezonalitatea si specificitatea ei. Cand vine lumea la mine vreau sa mearga ca la piata, sa aiba de unde alege. Asta a fost ideea de baza. Am si un solar semi-ingropat, care e incalzit pe timp de iarna, unde imi fac si rasaduri si unde si cultiv”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Marin Dumbrava, proprietarul fermei ecologice Biodumbrava.

Marin Dumbrava cultiva in ferma sa ecologica legume precum morcov, sfecla rosie, pastarnac, ridichii negre, salata, spanac, andive, cicoare, macris, rucola, coriandru, fenicul, ceapa verde, praz, usturoi, telina, dovleci, broccoli, conopida, tomate, ardei, vinete, dar legume mai putin cunoscute romanilor precum Kale si Mangold.

De exemplu, Kalele se afla pe primul loc in continutul de minerale dintre toate sursele vegetale (contine mult fier, mai mult decat in carnea de vita, calciu mai mult decat in lactate) si pe locul doi dupa ardeiul rosu din punct de vedere al concentratiei de antioxidanti, continand sulforafan ca si broccoli care impiedica divizarea celulelor canceroase, betacaroten necesar in lupta bolilor de inima si imbatranire dar si o mare cantitate de luteina pentru protectia ochilor.

Din punct de vedere al comenzilor, Marin Dumbrava reuseste sa isi vanda legumele ecologice in mai toate judetele ale tarii, insa chiar si asa fermierul giurgiuvean deplange inconsecventa clientilor.

„Am multi clienti, care au de exemplu copii mici, si care cumpara foarte multe legume din zona radacinoaselor, precum morcovi, pastarnac, telina. Vor cat mai curate, cat mai sanatoase. Vin puternic din urma clienti care vor sa cumpere Kale si Mangold. O problema este insa ca aceste comenzi variaza destul de mult in decursul unui an. Multi clientii sunt atrasi mai degraba de ambalaj. La mine legumele nu au cum sa arate foarte bine toate, avand in vedere ca sunt cultivate ecologic. Unii ma intrebau de ce nu am legume frumoase si le-am raspuns ca din pacate nu am si centru de infrumusetare la ferma”, povesteste Marin Dumbrava.

Chiar daca veniturile obtinute la ferma ii sunt suficiente pentru a-si plati toate cheltuielile, Marin Dumbrava subliniaza faptul ca intr-o cultura ecologica nu ai cum sa nu ai deloc pierderi.

„Daca iti asumi cu adevarat sa faci cultura ecologica trebuie sa iti asumi niste pierderi. Trebuie sa fii corect, sa respecti legislatia, si anume sa nu folosesti insecticide, pesticide etc. Toate organismele din pamant sau din aer trebuie sa traiasca intr-o cultura ecologica. Un pamant curat, daca ai bagat cazmaua, automat trebuie sa dai de rame. Iar deasupra, in aer, daca nu exista gaze, bondari, mici insecte, inseamna ca nu putem vorbi de o cultura cu adevarat ecologica”, mai spune Marin Dumbrava, pentru StiriAgricole.

Intrebat daca a reusit pana acum sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru exploatatia sa, Marin Dumbrava spune ca a avut doua tentative, care l-au „dezgustat”.

„Am avut doua tentative, insa m-au dezgustat. La noi, hartia trebuie sa primeze. Cineva de la Directia Agricola mi-a spus chiar ca de ce imi bat capul sa accesez fonduri europene, ca eu am bani, am cultura ecologica. Eu ma consider un tip anormal. Muncesc ani de zile ca sclavul pe plantatie, investesc din buzunar, fara sa obtin niste castiguri. Cea mai mare dezamagire e atunci cand vezi ca ai niste produse de top, dar ca majoritatea clientilor nu sunt constanti. Si atunci de intrebi de ce? Am avut noroc ca am o pensie destul de mare, care imi permite sa investesc in asta. E o pasiune tot ce fac si vreau sa las si copiilor aceasta afacere”, mai spune Marin Dumbrava.

Gratie standardelor sale bio si a culturilor de legume din soiuri romanesti, ferma ecologica a lui Marin Dumbrava a fost premiata in 2013 in cadrul celei de-a doua editie a Galei „Celebrating Life” la categoria nutritie echilibrata de revista „Ce se intampla doctore?”.

La nivel national, Romania avea in 2014 peste 289.810 de hectare cultivate in regim ecologic, in scadere fata de suprafata inregistrata in 2013, de 301.150 de hectare, conform datelor MADR.

Share on Facebook