Cum au reusit doi brasoveni sa vanda dulceata ecologica de trandafiri tocmai in Africa si sa se bucure de un profit anual de peste 10.000 de euro

Facebook
Twitter

Chiar daca la inceput au intampinat dificultati si au fost la un pas sa renunte la visul de a avea propria plantatie de trandafiri, perseverenta si munca sotilor Florea, din Brasov, a fost rasplatita cu mai mult decat se asteptau. In prezent, vand dulceata ecologica de trandafiri pe rafturile hipermarketurilor de la noi, precum si pe piata externa: Anglia, Slovenia, Polonia, bucurandu-se de un profit de peste 10.000 de euro anual.

In urma cu cinci ani, Nicoleta si Dan Florea, din comuna Ucea de Sus, judetul Brasov, au dorit sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru o cultura de plante ornamentale (trandafiri), insa o schimbare legislativa de ultim moment le-a dat planul peste cap. Chiar si asa, cei doi nu au renuntat la ideea lor, insa au hotarat ca cel mai bine ar fi sa produca trandafiri ecologici pentru dulceata si sirop.

„In 2010 am dorit sa accesam fonduri europene prin masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Am depus proiectul. In timp ce adunam documentatia, pentru flori si plante ornamentale, a intervenit o schimbare legislativa prin care 75% din plantatie trebuia sa fie pentru consum. Noi voiam sa fie flori in camp. Asa am ajuns de la plante ornamentale la cele aromatice. Am trecut de la trandafirul pentru fir la cel pentru dulceata”, spune Dan Florea, pentru StiriAgricole.ro.

Cei doi soti din Brasov au o suprafata de 3.000 de mp. cultivata cu aproximativ 1.200 de fire de trandafiri. De asemenea, in cadrul fermei, Nicoleta si Dan Florea mai detin 30 de vaci, 25 de porci si circa 60 de oi, precum si o livada cu mar certificata ecologic.

„In primavara lui 2011, trandafirii au inflorit. Peisajul era o gradina a raiului. Totul era roz, un parfum foarte puternic. Am hotarat sa nu pierdem speranta in acest proiect, chiar daca nu a fost aprobat. Am inceput sa procesam si sa facem siropuri si dulceata de trandafiri”, mai povesteste Dan Florea.

Pentru a produce dulceata de trandafiri, cei doi soti din Brasov au apelat la ajutorul primarului, care le-a pus la dispozitie un centru de procesare autorizat de ANSVSA. Pentru un borcan de dulceata, de 200 g, se folosesc circa 30 de grame de petale macerate.

„Pentru a face dulceata de trandafiri, trebuie ca petalele sa fie culese pana la rasaritul soarelui, pentru ca ele sa nu-si piarda din parfum. Se taie apoi partea alba a petalei. Se macereaza apoi, cu zeama de lamaie, pana cand se strang si se fac ca un bulgare. Cantitatea obtinuta se pune la rece. Asteptam doua zile, pana cand strangem mai multa cantitate, apoi mergem la procesare”, povesteste Dan Florea procesul prin care obtine dulceata ecologica de trandafiri.

trandafiri

Chiar daca acum poate spune ca are o afacere profiabila, Dan Florea a fost nevoit sa investeaca mult timp, dar si bani, pentru a se face cunoscut.

„La momentul acesta, pentru majoritatea este o afacere profitabila. A fost insa un drum lung pana sa reusim sa o facem profitabila. Aproape 4 ani am incercat sa tot promovam dulceata facuta de noi, mergand in tara, participand la targuri, expozitii. Dupa 3 ani am reusit sa prindem contract cu Auchan si Carrefour. 70 % din produsele noastre se vand asa. De asemenea am facut export si in Anglia, petale am vandut in Slovenia, Polonia”, mai spune brasoveanul.

Mai mult decat atat, sotii Florea se pregatesc in perioada urmatoare sa isi vand dulceata ecologica de trandafiri si in Republica Benin, din Africa, acolo unde au trimis deja mostre.

„Am transmis mostre in Grecia. Avem de asemenea cereri si din Republica Benin. Am trimis si acolo mostre. Cei din afara vor sa faca analiza produselor. Pe noi nu ne deranjeaza. Asteptam rezultatul. Avem o comanda de 5.000 de borcane de dulceata. Ne-au trimis o factura proforma, ne-am inteles la pret. Daca totul va fi in regula, vom incheia contractul”, mai spune brasoveanul.

Dan Florea considera ca in prezent exista o cerere mare pe piata de dulceata de trandafiri ecologici, precum si de petale uscate, bio. Cei care doresc sa porneasca o astfel de afacere ar trebui sa dispuna pentru infiintarea culturii de trandafiri, pe o suprafata de 3.000 de mp, de circa 12.000 de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE