Proiect: scaderea cotei TVA pentru produsele bio si traditionale

Facebook
Twitter

Ministerul Finantelor propune ca TVA-ul pentru unele produse alimentare sa fie scazut de la 9% la 5%, pentru a inlesni „accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa”.

Potrivit unui comunicat al institutiei, ministerul urmareste sa reduca valoarea TVA pentru produsele montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii. In total, proiectul de OUG vizeaza trei masuri legislative, „de importanta majora atat pentru cetateni, cat si pentru mediul economic”.

„Avand in vedere statisticile ingrijoratoare referitoare la starea de sanatate de populatiei, directiile de actiune in domeniul sanatatii stabilite la nivel mondial, prin care se incurajeaza alegerea de alimente mai sanatoase, precum si faptul ca cetatenii si consumatorii din Romania solicita din ce in ce mai frecvent produse alimentare de inalta calitate, s-a considerat necesar sa fie luate in regim de urgenta masuri la nivel national pentru incurajarea consumului de alimente de inalta valoare calitativa. Una dintre masurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel incat sa fie facilitat accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa”, se arata in comunicatul ministerului.

Doua masuri care ar putea veni in sprijinul producatorilor individuali

Celelalte doua masuri vizeaza eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel, precum si modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a termenului de plata anticipata a acestei contributii.

Aceasta din urma masura este necesara avand in vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contributiei aferente perioadei 2014-2017, care nu au fost comunicate contribuabililor pana la data de 15 martie 2019, cu consecinta punerii contribuabililor in imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificatiei, independent de vointa acestora, in conditiile in care OUG nr.89/2018 conditioneaza acordarea bonificatiei de plata contributiei pana la 31 martie 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE