Reducerea cotei TVA la alimentele bio: iata care va fi impactul unei astfel de masuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio si traditionale va avea un impact bugetar de 836 de milioane de lei in urmatorii patru ani, iar scaderile de venituri din TVA ar putea fi cuprinse intre 106 de milioane de lei in acest an si 260 milioane de lei pana in 2022, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Finantelor.

Pe de alta parte, autoritatile arata, in document, ca o astfel de facilitate va ieftini astfel de alimente de inalta calitate, in conditiile in care pretul acestor produse este mai ridicat, de regula, decat cel al produselor similare.

„Se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente va fi insotita de copia documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final. Cetatenii si consumatorii din Romania solicita din ce in ce mai frecvent produse de inalta calitate, ceea ce genereaza o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obtinute din materii prime de cea mai buna calitate, cu proprietati organoleptice superioare, fara aditivi alimentari in compozitie”, precizeaza initiatorii proiectului de act normativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE