ANF, reuniune internationala la Craiova. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 06-08 mai, orasul Craiova, precum si localitatile Segarcea si Cezieni au fost gazdele reuniunii informale a Sefilor serviciilor fitosanitare din statele membre ale Uniunii Europene (COPHs) organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara.

Agenda reuniunii a cuprins subiecte importante pentru sectorul fitosanitar european precum: Anul International al Sanatatii Plantelor 2020, raportul celei de-a 14-a reuniuni a Comisiei pentru Masuri Fitosanitare care a avut loc la Roma in luna aprilie sau stadiul legislatiei tertiare pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind Sanatatea Plantelor (UE) nr. 2031/2016 si Regulamentul Controale Oficiale (UE) nr. 625/2017.

Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut cuvantul de deschidere al acestei reuniuni prin care a transmis delegatiilor statelor membre ca este importanta consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor nationale competente pentru implementarea celor doua Regulamente europene care fac parte din pachetul intitulat „O reglementare mai inteligenta pentru o hrana mai sigura”.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat ca anul 2020, Anul International al Sanatatii Plantelor, este un an deosebit de important pentru acest sector din perspectiva activitatilor care vor avea loc pentru cresterea gradului de constientizare a importantei sanatatii plantelor. ”Daca vom reusi sa atingem obiectivele propuse si discutate pe parcursul acestui an vom putea asigura simultan o hrana mai sigura, un mediu mai sanatos si o sanatate umana mai buna”.

Conform programului de lucru, au fost organizate doua vizite in teren. Prima deplasare in teren s-a efectuat in localitatea Segarcea, judetul Dolj unde li s-a oferit posibilitatea delegatiilor sa observe procesul de vinificatie din podgoria Domeniul Coroanei si sa viziteze vinoteca in care sunt pastrate vinuri foarte vechi chiar din perioada monarhiei.

In localitatea Cezieni din judetul Olt, la pepiniera dendrologica si silvica „Elias Bondrea” unde a fost organizata ce-a de-a doua vizita s-au evidentiat programele de monitorizare a organismelor daunatoare plantelor, precum si procedura de inspectie in vederea emiterii pasaportului fitosanitar la speciile de plante reglementate conform legislatiei.

Aceasta reuniune a facut parte din intalnirile programate sa aiba loc pe perioada exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in primul semestru al anului 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE