Ministrii Agriculturii din UE, reuniune la Bucuresti. Care au fost subiectele dezbatute

Facebook
Twitter

In contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, oficialii europeni prezenti la Bucuresti vor efectua in intervalul 2-3 iunie vizite in teren pentru a vedea investitii importante din domeniul agricol, iar reuniunea informala propriu-zisa a ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal al ministrilor Agriculturii si Pescuitului) se va desfasura in data de 4 iunie.

Evenimentul va avea loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului si va fi gazduit si prezidat de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

La reuniunea informala vor participa ministri pentru Agricultura si Pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, Directorul General al Comisiei Europene, Jerzy PLEWA, Directorul General al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, Secretarul general al COPA-COGECA, PESONEN Pekka Juhana.

Tema principala ce va fi discutata in cadrul Consiliului informal de Agricultura si Pescuit de marti, 4 iunie 2019, este ”Cercetarea in Agricultura si Bioeconomie – Crearea de sinergii”.

Agenda reuniunii informale a ministrilor pentru Agricultura si Pescuit

Cercetarea in agricultura si implementarea inovarii

Complexitatea provocarilor cu care trebuie sa se confrunte agricultura UE pentru a raspunde obiectivelor de dezvoltare durabila necesita o cooperare consolidata in domeniul cercetarii si inovarii. Factorii de decizie politica trebuie sa ia in considerare instrumente eficiente pentru a raspunde provocarilor care permit colaborarea si promovarea unor astfel de prioritati in domeniul cercetarii.

Bioeconomia – instrument principal in dezvoltarea rurala

Pentru a realiza intregul potential european pentru bioeconomie si pentru a aduce beneficii societatii este esential sa exploram si sa dezvoltam noi modele de afaceri si lanturi de valoare care incep inaintea fermei si merg „dincolo de furculita“.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale si, in acest sens, a organizat deja Conferinta la nivel inalt privind „Cercetarea si inovarea in agricultura – o baza pentru dezvoltarea agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei” care a avut loc la Bucuresti la 5 Aprilie 2019. Conferinta a avut urmatoarele obiective:

– identificarea solutiilor care sa permita o integrare larga a agriculturii in economia bioeconomica si circulara;

– stabilirea prioritatilor cercetarii agronomice pentru a satisface noile cerinte privind economia si economia circulara;

– gasirea de solutii pentru participarea mai larga a tarilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020;

– identificarea provocarilor si dezbaterea modalitatilor si a mijloacelor de punere in aplicare a Strategiei de bioeconomie actualizate la nivel european, cu participarea larga a tuturor statelor membre.

Bioeconomia, un rol esential in dezvoltarea rurala

Conferinta a concluzionat ca bioeconomia va juca un rol esential nu numai in ceea ce priveste cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dar si crearea de noi oportunitati importante pentru dezvoltarea rurala in Europa. Toate tarile UE ar trebui incurajate si sprijinite sa faca pasii necesari pentru strategiile de bioeconomie – nimeni nu ar trebui lasat in urma.

Viitoarea planificare strategica a PAC are potentialul de a consolida implementarea bioeconomiei si de a crea sinergii cu instrumentele de politica agricola si de dezvoltare rurala.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE