MADR, conferinta pentru promovarea produselor cu origine protejata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritatea de Management pentru PNDR, cu sprijinul Agentiei Nationale a Zonei Montane a organizat in perioada 11-12 septembrie, la Sibiu, Conferinta tematica ”Politica Agricola Comuna – Produsul montan”.
La conferinta au participat directorul Agentiei Nationale a Zonei Montane, Danut GITAN, reprezentanti si experti din cadrul MADR si ANZM. Cu aceasta ocazie, s-au prezentat informatii privind Planul National Strategic si oportunitatile de finantare a interventiilor care vizeaza mediul si clima si Produsul montan, ca element al politicilor de dezvoltare a zonei montane.

La sesiunile de dezbateri au participat peste 110 invitati din randul producatorilor de produse agroalimentare care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative ”produs montan”, dar si producatori care sunt in curs de obtinere a deciziei, reprezentanti ai Directiilor pentru Agricultura Judetene, ai cooperativelor agricole si ai asociatiilor de producatori, precum si reprezentanti din mediului academic.

 

In cadrul Conferintei, mai multi producatori cu produs montan si-au prezentat produsele si au impartasit din experientele lor de zi cu zi. Printre acestia se numara Cooperativa agricola Sangeorz Bai, jud. Bistrita Nasaud, Vulpes Ioan si Bijan Nicolae din localitatea Cornereva, Jud. Caras Severin, Salca Ioana Eugenia Sita Buzaului, jud. Covasna, Cristea Ioan Intorsatura Buzaului, jud. Covasna si SC Dany Lily din localitatea Neagra Sarului, jud. Suceava. Toti acesti producatori au produse inregistrate in Registrul National al Produselor Montane. De asemenea, au fost prezenti atat producatori, cat si cooperative, care urmeaza sa obtina dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative “produs montan”. Printre acestia ii amintim pe Stana Stefanu de pe Transalpina, reprezentata de Babu Mariora si Degustarium, Ghimes – Faget, Targul gospodariilor de produse montane de la Darmanesti, jud. Bacau – Petru Pal.

Dezbaterile au avut un caracter interactiv, iar cei prezenti au venit cu propuneri concrete pentru noul Plan National Strategic, aratandu-se interesati de modul in care se vor derula proiectele pentru zona montana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE