Seful AFIR, noutati despre fondurile europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu a declarat ca Romania a atras fonduri europene in valoare de 4,4 miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2020), ceea ce inseamna o rata de absorbtie de 50% pe intreg programul, noteaza Agerpres.

„Din 2017 si pana in prezent sunt peste 4,4 miliarde de euro platiti deja si rambursati de Comisia Europeana, iar aceasta inseamna o rata de absorbtie de peste 50% din intreg programul. Ne da sperante si continuand in acest ritm nu vom avea probleme de dezangajare. Pentru mine este extrem de important, pe langa faptul ca nu vreau sa dezangajam bani, vrem sa finalizam toate proiectele tranzitate din exercitiul anterior si noi sa fim in masura sa nu tranzitam proiecte pe exercitiul viitor decat daca apar anumite situatii exceptionale pe care nu le putem prevedea”, a spus Chesnoiu.

Tinta de absorbtie a fondurilor europene este de un miliard de euro

Romania a semnat acordul de finantare cu CE pe actualul exercitiu financiar in anul 2015, iar 2016 a fost un an de stagnare pe PNDR 2020, Romania nereusind sa atraga decat 363 milioane de euro, respectiv cofinantarea tarii.

„In 2017 am lansat foarte multe sesiuni de depunere a proiectelor, iar astazi suntem aproape de finalizarea tuturor alocarilor financiare”, a adaugat seful AFIR.

Solicitarile de finantare primite de AFIR

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit 57.649 solicitari de finantare in valoare totala nerambursabila de aproape 9 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru finantare 34.804 cereri, cu o valoare de 4,62 miliarde de euro.

AFIR a incheiat contracte de finantare cu 51.519 de beneficiari ai Programului, in valoare de peste 4,5 miliarde de euro, iar valoarea platilor efectuate beneficiarilor depaseste 4,434 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE