AFIR: aplicatia care permite verificarea produselor traditionale, imbunatatita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul AFIR, Adrian Chesnoiu a declarat ca aplicatia pentru telefoane mobile ‘Catalogul Produselor Alimentare Certificate’ (CPAC) va fi extinsa pana la finele anului cu un modul pentru pensiuni, inclusiv cele din Republica Moldova, iar din 2020 va include si targurile, expozitiile si iarmaroacele, noteaza Agerpres.

„Am finalizat modulul pentru crame si produse viticole, care in prezent este operational, iar pana la finele anului vom avea si modulul pentru pensiuni, inclusiv pensiunile din Republica Moldova. Este o munca destul de mare, cu acest regulament european – GDPR – pentru ca trebuie sa cerem acordul tuturor beneficiarilor ca sa le facem datele lor publice, dar eu zic ca pana la finalul anului vom avea gata si acest modul. Anul viitor vom include in sistem si targurile, expozitiile si iarmaroacele. Cel mai important lucru este, cred, folosirea localizarii prin GPS, pentru ca atunci cand esti la o pensiune din judetul Buzau sau din Maramures si vrei sa vezi un produs traditional certificat apesi pe respectivul produs si te duce pana la poarta producatorului. Aplicatia aceasta este foarte folosita si foarte utila, inclusiv noua, la nivelul ministerului. Tuturor colegilor mei care merg in teritoriu eu le-am recomandat, pentru ca tot decontam acesti bani, sa mearga la pensiuni finantate de agentie prin fonduri europene. In felul acesta vrem sa-i sprijinim in continuare pe acesti beneficiari, pe acesti antreprenori, pentru realizarea planurilor de afaceri”, a explicat Chesnoiu.

Cum a fost realizata aceasta aplicatie

El a subliniat ca realizarea acestei aplicatii a durat aproximativ un an, fiind implicati doar doi experti din AFIR, car au lucrat in sistem de voluntariat, si doar in timpul liber, iar statul roman nu a cheltuit niciun leu pentru dezvoltarea acestei aplicatii.

„Aplicatia Catalogul Produselor Alimentare Certificate a fost premiata la toate galele si toate concursurile de IT pentru ca a transformat un Excel de la nivelul Ministerului Agriculturii, in care erau prinse toate produsele agroalimentare romanesti acreditate prin produse consacrate sau celelalte conditii de acreditare, intr-o aplicatie ce-i permite fiecarui utilizator, in functie de zona in care se afla, sa vada ce produse sunt certificate in zona respectiva, ce pensiuni a finantat AFIR, ce crame, ce vinuri avem. Acum lucram la ea sa o extindem la pensiuni si vom introduc inclusiv pensiunile din Republica Moldova”, a adaugat seful AFIR.

Aplicatia pentru telefoane mobile CPAC a fost lansata la inceputul lunii noiembrie 2018, la targul de agricultura Indagra,

iar la ora actuala cuprinde 916 produse agroalimentare inregistrate pe scheme nationale si europene de calitate si 290 de producatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE