zmeura

Patru echipamente utile in securizarea oricarei sere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea de legume si flori in spatii protejate este o activitate extrem de profitabila, care presupune insa foarte multe riscuri. Anumite situatii neprevazute pot aparea in orice moment iar foarte multe dintre acestea sunt imposibil de prevenit.

Schimbarile climatice bruste, fenomenele meteo nefavorabile (furtuni, grindina, etc.) sau chiar persoanele rau-intentionate ne pot afecta serios cultura, uneori intr-un mod ireversibil. Din pacate, chiar si atunci cand luam toate masurile necesare, nu vom fi in totalitate scutiti de riscuri, insa sansa de a fi afectati este mult mai mica. Din fericire, printr-o securitate bine pusa la punct, vom putea actiona rapid in cazul unui eveniment neprevazut. Iat care sunt echipamentele de care avem nevoie:

1) Detectoare de fum

Culturile din spatiile protejate necesita foarte multe echipamente, menite sa asigure o temperatura stabila in interiorul serei si sa genereze lumina suficienta pentru plante. Indiferent cat de performante sunt, aceste echipamente pot produce un scurt-circuit in orice moment, iar acest lucru poate avea un impact devastator asupra intregii exploatatii.

Un sistem de detectoare de fum nu este foarte costisitor insa se poate dovedi cu adevarat util atunci cand un astfel de eveniment se va produce. Modelele noi ne pot informa si la distanta atunci cand detecteaza fumul, trimitandu-ne o notificare prin telefon.

2) Sistem de supraveghere video

Pentru un fermier modern, sistemele de supraveghere video sunt absolut necesare, indiferent ca este vorba despre o exploatatie de tip spatiu protejat sau o ferma zootehnica. Aceastea vor avea rolul principal de sisteme antifurt, insa vor fi utile si atunci cand dorim sa observam ce se petrece in interiorul exploatatiei noastre.

Sistemele noi de supraveghere video pot inregistra si stoca informatiile captate pe o perioada de cateva zile si beneficiaza chiar si de o conectivitate la distanta, putand fi accesate de pe telefon. Totusi, pentru o experienta cat mai eficienta, este recomandabil sa utilizam un dispozitiv performant, care sa fie compatibil cu sistemul de supraveghere. Acest site ne pune la dispozitie mai multe versiuni ale telefonului Samsung Galaxy Note 8, dar si alte modele de smartphone-uri.

3) Sistem de alarma

Daca sera noastra este localizata la o anumita distanta de casa, va trebui sa ne asiguram ca aceasta ramane securizata chiar si pe timpul noptii. Din pacate, un sistem de supraveghere video nu este suficient atunci cand vine vorba de prevenirea accesului persoanelor autorizate in sera, iar de aceea vom avea nevoie de un sistem de alarma.

Dotat cu senzori de miscare, un sistem de alarma se va declansa de fiecare data cand va detecta chiar si incercarea cuiva de a patrunde in exploatatia noastra. Mai mult, aceste sisteme sunt dotate cu conectivitate la distanta, notificandu-ne ori de cate ori este cazul. Totusi, pentru a realiza acest lucru, vom avea nevoie de un dispozitiv compatibil, respectiv un smartwatch. O lista cu cele mai bune smartwatch-uri gasim pe acest site.

4) Senzori de temperatura

Usor mai costisitori decat detectoarele de fum, senzorii de temperatura sunt mult mai indicati pentru o sera, deoarece reactioneaza mult mai rapid si ne vor permite sa actionam mult mai repede in cazul in care va fi cu adevarat necesar.

Mai mult, aceste sisteme pot fi setate sa se declanseze atunci cand temperatura din interiorul serei scade/creste peste un anumit prag, permitandu-ne sa intervenim si sa asiguram plantelor un ambiant optim.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE