Germania, lider european la producerea de nutret cu propriul grau. Iata ce face Romania cu graul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Germanii stiu foarte bine cum sa-si exploateze resursele intr-un mod productiv. O noua descoperire a traderilor germani de grau confirma acest lucru si arata ca jumatate din graul consumat in Germania este utilizat ca nutret pentru animale, noteaza Agerpres.

,,Daca nu ar fi fost industria nutretului, am fi avut o mare problema”, a declarat Frank Deckert, trader la firma de colectare de cereale Ceravis AG.

Germania si-a redus anul acesta vanzarile de grau catre spatiul extracomunitar, in contextul in care pretul acestei cereale la export a suferit scaderi drastice, dupa ce Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau a inregistrat o recolta record.

Industria nutretului din Germania, cea mai mare din Europa

Deoarece ploile abundente din ultimul an au condus la obtinerea unui grau de o calitate sub medie. In aceste conditii, graul a fost utilizat in cea mai mare parte pentru  producerea de nutret si astfel, a contribut hranirea a peste 30 de milioane de porci crescuti in Germania.

In prezent, industria nutretului din Germania este evaluata la peste 7 miliarde de euro si este cea mai dezvoltata din intreaga Europa. In ciuda fenomenelor sociale si economice aparute in Germania in ultima perioada, aceasta tara ramane cel mai mare producator si consumator de carne de porc din Europa, sacrificand peste 58 milioane de porci numai anul trecut.

Pretul scazut la grau determina un nutret de calitate

In conditiile in care producatorii de nutret modifica reteta produsului in functie de pretul ingredientelor, graul este utilizat ca ingredient activ in majoritatea nutreturilor pentru porci.

In prezent, in Germania, graul este mai ieftin decat porumbul sau decat soia. In schimb, secara sau orzul, cereale considerate ieftine in aceasta tara, sunt mai scumpe ca niciodata.

,,Toti cauta proteine, cea mai ieftina sursa de proteine. Au programe care calculeaza si optimizeaza reteta”, sustine Katharina Kleingarn, proprietarul unei companii ce se ocupa cu producerea de nutret.

Cererea mare grau pentru nutret a cauzat un fenomen fara precedent

Deoarece cererea pentru graul de nutret, – considerat in mod normal un produs de o calitate inferioara –este tot mai mare, acesta a ajuns sa fie mai scump decat graul utilizat in panificatie. Conform unei mari firme de trading al cerealelor, in primul trimestru al anului trecut, o tona de grau pentru nutret se vindea pentru 168 euro pe tona in schimb ce graul de panificatie se comercializa cu doar 164 euro pe tona.

In aceste conditii, tot mai multi cultivatori de grau de panificatie aleg sa-si vanda graul catre fabricile de nutreturi, motivati de pretul tot mai mare oferit de catre acestia dar si de conditiile de calitate mult mai permisive.

Graul romanesc, trimis la export

Economia tarii noastre nu faciliteaza o procesare eficienta a graului si includerea acestuia in lantul agricol romanesc. In schimb, fermierii nostri aleg sa trimita graul catre export iar anul trecut, peste 3,8 milioane de tone de grau au luat calea strainatatii.

Evenimentele actuale nu sugereaza ca exporturile masive de grau s-ar putea diminua, iar cresterea exporturilor cu 111% fata de anul 2016 indica faptul ca fermierii romani sunt tot mai putin motivati sa-si comercializeze graul in tara.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE